Juštšenko arvates võiksid lisaks teadustöötajatele osaleda konkursis kõik ühiskonnaliikmed, kel selleks huvi, teatab portaal ProUA. Presidendi sõnul kirjutas ta peaminister Julia Tõmošenkole kirja, kus ta selgitab lahti oma nägemust.

Varem on president Juštšenko kuulutanud 2008. aasta holodomori ohvrite mälestusaastaks. Sel aastal toimub Ukrainas palju üritusi, kus mälestatakse aastatel 1932-33 näljahädas hukkunud inimesi.

Ülemraada on juba varem vastu võtnud seaduse, mis tunnistab holodomori ukrainlaste vastu suunatud genotsiidiks. Kiiev taotleb, et seda tunnustaks ka teised rahvusvahelised organisatsioonid.

Holodomoriks nimetatakse Ukrainas, aga ka Kasahstanis, Kubani- ja Volgamaal eelmise sajandi 30-ndatel aastatel toimunud näljahäda. Eri hinnnagutel suri Ukrainas nälja kätte 4-10 miljonit inimest, mis oli 10-25% kogu elanikkonnast. Venemaal suri stalinistliku põllumajanduspoliitika tagajärjel ligi kuus miljonit inimest ja Kasahstanis üks miljon.

President Juštšenko nõudis eelmisel aastal, et holodomori eitamine tooks endaga Ukrainas kaasa kriminaalvastutusele võtmise.