„Poleks arukas korraldada valimisi uueaasta pühade ajal,“ ütles Varssavis Poola iseseisvuse taastamise pidustustel viibiv Juštšenko infoagentuurile AFP.

Ukraina riigipea teatas raada laialisaatmisest juba oktoobri algul pärast kuu aega varem toimunud „oranži“ koalitsiooni lagunemist. Sinna kuulus Julia Tõmošenko Blokk (BJuT) ja Meie Ukraina-Rahva Omakaitse (NUNS).

Algselt pidid erakorralised valimised Ülemraadasse toimuma 7. detsembril.

Ukraina põhiseaduse järgi tuleb valimised korraldada kahe kuu jooksul pärast parlamendi laialisaatmist. Kuid ettevalmistused nendeks nurjusid – Tõmošenko juhitav valitsus, mis oli valimiste vastu, keeldus valimisprotsessi rahastamast.

Ukraina keskvalimiskomisjon teatas korduvalt, et ettenähtud 2-kuulise aja jooksul valimisi korraldada ei jõuta. Lõpuks oli Juštšenko sunnitud oktoobri lõpul taastama raada töö, et see viiks sisse eelarve parandused ning eraldaks valimisteks raha. Kuid hääletus selles küsimuse on kuni siiani läbikukkunud.

Ülemraada laialisaatmise seadluses teatas president, et valimised võivad toimuda 14. detsembril. Tema uues seadluses konkreetset kuupäeva välja ei toodud. Juštšenko lähikonnas räägitakse võimalusest, et erakorralised raadavalimised võivad toimuda alles pärast majanduskriisi lõppu.