Neljapäeval palus Vene president Dmitri Medvedev Gazpromi juhult Aleksei Millerilt klaarida kiiremas korras Kiievi gaasivõla küsimus, kas vabatahtlikus või siis sundkorras (aga vastavalt seadusele ja kahepoolse kokkuleppe raames), teatab Ukraina infoagentuur UNIAN.

Vene poole andmetel on Ukrainal maksmata kokku 2,4 miljardi dollari (30 miljardit krooni) eest. Ukraina Naftogazi arvates, aga Gazpromile ei olda miskit võlga — vaid on võlg vahendajafirma RosUkrEnergo ees. Mis on 1,27 miljardit dollarit (15,8 miljardit krooni) — maksimaalselt 1,3 miljardit.

Juštšenko sõnul tekkis võlg Venemaa ees, sest valitsus ei pidanud saadud kütuse tarnete üle arvet. „Tahan hoiatada, et selline praktika viib Ukraina koloniseerimiseni,“ teatas Ukraina president.

Gaasivõla kustutamine on üheks tingimuseks, et saada gaasiterneid ka tulevikus. Praegu pole veel teada palju Kiiev hakkab gaasi eest 2009. aastal maksma. Turuhinnale üle minnes võib see ulatuda kuni 400 dollarini (ligi 5000 krooni) tuhande kuupmeetri eest. 2008. aastal leppisid Moskva ja Kiiev kokku hinnas 179,5 dollarit (ligi 2244 krooni) tuhande kuupmeetri gaasi eest.