Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker väljutas nädalavahetusel surnud Kuuba liidri Fidel Casto kohta avalduse, kus nimetas meest „paljude jaoks kangelaseks“. Selline kirjeldus tekitas mitmes Euroopa pealinnas kummastust, eriti neis, kus on alles hiljutine kogemus kommunistlike režiimide tegelikust näost.

Esmaspäeval Brüsselis toimunud Euroopa Komisjoni pressikonverentsil pärisTšehhi televisiooni ajakirjanik Junckeri pressiesindajalt Margaritis Schinaselt aru, miks Komisjoni juht räägib Castro kangelaslikkusest, kui mees on otseselt toetanud isegi EL-i liikmesriikide vastu toime pandud kommunistlikke kuritegusid? Ajakirjaniku ja Schinase vahel arenes üpris terav vestlus, kus Komisjoni esindaja läks vägagi libedale jääle.

Kui Schinaselt küsiti, kas ta suudab nimetada Castrot õige nimega ehk diktaatoriks, mida muide oli teinud Euroopa Komisjoni rootslasest kaubandusvolinik Cecilia Malmström, jäid Junckeri sõnaseadja vastused eriti napiks.

Tšehhi televisoon: Juncker nimetas 20. sajandi kõige pikemalt valitsenud diktaatorit „paljude jaoks kangelaseks“. Tahaksin teada, kas Juncker peab Castrot kangelaseks, kas see sõnum oli tema poolt isiklikult heaks kiidetud ja kas saaksite kirjeldada Castro kangelaslikke omadusi? Me teame ju, et Castro režiim tappis vähemalt 7000 inimest, 10% elanikkonnast põgenes tagakiusamise eest riigist, toimus vangistamisi ja piinamisi. Inimesi vangistati nende usu, poliitiliste veendumuste või seksuaalse orientatsiooni tõttu. Selle kohta on lugematu hulk uuringuid ning samuti on ka tunnistajaid veel elus.

Junckeri pressiesindaja Margaritis Schinas: Esiteks oli mul hea meel teine pakkuda võimalus siin loetleda pikka nimekirja hinnagutest, mida teie vaatajad kindlasti peavad omadeks. Mis meisse puutub, siis te tsiteerisite vaid 20% Junckeri avaldusest, kus muidugi oli teie nimetatud lause, kuid seal oli ka lause, mis ütles, et ajalugu annab hinnangu sellele poliitilisele kujule. See oli üpris sarnane USA president Barack Obama avaldusele.

Seega ma saan aru, et teil võib olla isiklik nägemus, kuidas ajalugu kadunu isikut hindab, kuid president Juncker valis Fidel Castro parkuuri tasakaalustatud tunnustamise . Kui te vihjate, et härra Juncker peaks minema tänavale rõõmust tantsima, siis ta ei tee seda, sest ta on kristlik demokraat.

Tšehhi televisioon: te siiski ei näi võtvat üldse arvesse Euroopa Liidu enda liikmesriikide ajaloolist kogemust, kui nimetasite Castrot paljude jaoks kangelaseks. Näiteks Tšehhi välisminister ütles, et ta ei saa unustada, kuidas Castro toetas Nõukogude Liidu juhitud sissetungi Tšehhoslovakkiasse 1968, samuti tuletas ta meelde, et Castro lõi tsensuuri ja surus maha oponente. Seega ma tahtsin küsida, miks te kasutasite sõna kangelane? Seda ei kasutanud isegi Obama. Castro oli ka näiteks kõva Tšehhoslovakkia liidri Gustáv Husáki liitlane, kes pani mäletatavasti vangi Václav Haveli.

Margaritis Schinas: Te muudkui jätkate president Junckeri valesti tsiteerimist ja mina ei vasta samaga. Ta ei öelnud kangelane, ta ütles kangelane paljude jaoks. Ja mina arvan, et see on õiglane, et kui minna sellele alale, siis teha seda ajaloolisest vaatepunktist, globaalsest vaatepunktist ja mitte mingist väga kitsast reaalsuse vaatekohast, mida teie väljendasite. Mul pole selle kohta lisakommentaare ja ma arvan, et Junckeri avaldus oli üks paljudest, mis langes kokku ajaloolise vaatega.

Prantsuse ajakirjanik: Samal teemal tahaks pärida, et kaubandusvolinik Cecilia Malmströmi sõnul oli Castro diktaator. Kas ta oli siis diktaator nagu ütles Malmström?

Margaritis Schinas: Kuubal ei pruukinud sõnavabadust olla, aga Komisjonis on meil sõnavabadus.

Prantsuse ajakirjanik: Ma ei räägi Komisjoni sõnavabadusest. Küsin, kas Castro oli Komisjoni jaoks diktaator?

Margaritis Schinas: Juncker tegi oma avalduse ja samasuguse tegi välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini. See on Komisjoni seisukoht.