Juncker on kõrgeim Euroopa Liidu ametnik, kes pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal Venemaad külastab, vahendab Associated Press.

Juncker võttis sõna oma kriitikute vastu Euroopas, kes väitsid, et tema visiit Venemaale võib anda signaali, et Euroopa Liit on valmis sanktsioonidest loobuma, kuigi Venemaa ei ole endiselt valmis Ukraina rahuprotsessi edenemisele kaasa aitama.

„Ma võtan seisukoha, et me peame Venemaaga rääkima, juhtkonnaga, tema rahvaga: mõnede jaoks on see vist radikaalne idee, minu jaoks terve mõistus,“ ütles Juncker ja kutsus esile aplausi.

Juncker ütles, et suhted Venemaa ja Euroopa Liidu vahel ei ole parandamatult purunenud. „Me peame need parandama ja ma usun, et me suudame seda,“ teatas Juncker.

Juncker kinnitas siiski Euroopa Liidu seisukohta, et Krimmi annekteerimine Venemaa poolt ei ole vastuvõetav, sest see raputas Euroopa julgeoleku põhimõtteid, ning et sanktsioonide tühistamise eeltingimuseks on Minski kokkulepete elluviimine.

„Venemaa on Minski kokkulepete osapool,“ ütles Juncker. „Järgmine samm on selge: kokkulepete täielik elluviimine, ei rohkem ega vähem, see on ainus tee majandussanktsioonide kaotamiseks.“