"Rahvusvaheline järelvalve lõpeb täna," ütles Spindelegger Viinis pärast 25 riigist koosneva ISG kohtumist. Lisaks mitmele Euroopa Liidu riigile kuuluvad sinna ka Türgi ja USA, vahendab BNS.

Kosovo on oma kohustused täitnud, mistõttu on võimalik "järele valvatud sõltumatuse lõpetamine" ISG järgmisel kohtumisel septembris, rääkis Austria välisminister. Jaanuaris teatas ISG, et tänu Kosovo edusammudele võib "järelvalve all demokraatia" sel aastal lõppeda.

Albaania enamusega Kosovo peaministri Hashim Thaçi sõnul on tegemist "ajaloolise päevaga". Sammu peavad veel formaalselt kinnitama Kosovo valitsus ja parlament.

Kosovo täielik suveräänsus tähendaks Hollandi diplomaadi Pieter Feithi juhitud rahvusvahelise tsiviilmissiooni (ICO) sulgemist, kuigi NATO rahuvalvemissioon KFOR ja Euroopa Liidu õigusmissioon EULEX tegutsevad ilmselt edasi. ICO-l oli õigus tühistada Kosovo seadusi ja isegi tagandada poliitikuid.

Kosovo on olnud rahvusvahelise järelevalve all alates 1999. aastast, kui NATO õhurünnakud Serbia väed sealt taganema sundisid. Kosovo kuulutas end ühepoolselt iseseisvaks 2008. aasta veebruaris, riigi sõltumatust on tunnistanud enamik Euroopa riike ja USA. Kosovot keelduvad endiselt tunnustamast Serbia, Kosovo serblased ja Venemaa, aga ka näiteks Hispaania, Kreeka ja Rumeenia.

Belgrad peab Kosovot oma lõunaprovintsiks. Serbia Kosovo asjade riigisekretäri Oliver Ivanovići sõnul võib igasuguse rahvusvahelise missiooni lahkumine Kosovost "suurendada ohtu Serbiale ja serblastele".