Tanjugi teatel andis justiitsminister Momcilo Grubac Belgradi kohtule üle Haagi tribunali taotluse Milosevici väljaandmiseks, nagu näeb ette laupäeval vastu võetud Jugoslaavia valitsuse määrus, öeldi Serbia valitsuse teadaandes.

Justiitsministri esitatud nõue tähendab, et vastavalt föderaalvalitsuse määrusele on alustatud konkreetset koostööd Haagi tribunaliga, kõlas avaldus.

Kuid aprillis võimu kuritarvitamises kahtlustatuna vahistatud ekspresidenti esindavad advokaadid on juba teatanud, et püüavad riigi reformimeelset juhtkonda Milosevici välja andmast takistada.

“Me kaebame edasi ja kasutame kõiki teisi võimalikke meetmeid väljaandmise takistamiseks,” ütles advokaat Dragoslav Ognjanovic Reutersile.

Valitsuse määrus võeti vastu vähem kui nädal enne doonormaade konverentsi, kus Jugoslaavia loodab koguda ligi 1,3 miljardit dollarit abi. Määruse kohaselt peab kohus justiitsministeeriumile kolme päeva jooksul tribunali nõudmise tulemustest teatama.

USA teatas esmaspäeval, et pole veel otsustanud, kas osaleda doonorikonverentsil või mitte.

“Me tervitame Jugoslaavia valitsuse hiljutist määrust koostöö kohta tribunaliga. Me kaalume määrust ja oma järgnevaid samme väga hoolikalt,” ütles USA välisministeeriumi esindaja Philip Reeker reporteritele.

Määrus näeb ette apellatsiooniprotseduuri Jugoslaavias juba kriminaalprotsessi all olevaile süüdistatutele. Teoreetiliselt peaks apellatsiooniprotsess kestma umbes 23 päeva.

Jugoslaavia juhtkond on öelnud, et Milosevic ja teised kahtlusalused võidakse kahe-kolme nädala jooksul ÜRO kohtule üle anda.

Euroopa Liit teatas, et 29. juuni doonorikonverents toimub pärast Jugoslaavia valitsusmääruse vastuvõtmist nii, nagu varem plaanis oli.

USA-s baseeruv rühmitus Human Rights Watch aga väitis, et Belgradi koostööst on veel liiga vähe konkreetseid tõendeid ja määruses on lünki.

“Oleme endiselt mures, et rahvusvahelised doonorid annavad Jugoslaaviale ennatlikult sadade miljonite dollarite eest majandusabi,” ütles rühmituse esindaja.