Chávez põhjustas Tšiilis toimunud Ibero-Ameerika foorumil väikse skandaali, kui sõimas oma laupäevase esinemise käigus endist Hispaania peaministrit José María Aznari fašistiks. Chávez bravuuritsemine tõi presidendihärrale kaela praeguse Hispaania peaministri José Luis Rodríguez Zapatero ja kuninga Juan Carlos I pahameele, vahendab RIAN Argentina ajalehti.

„Aznar on fašist, sest kui ta viibis Venetsueelas, siis proovis ta mind mõjutada ja pakkus vastutasuks nafta eest kohta privilegeeritud riikide klubis,” teatas Chávez 22 Ladina-Ameerika riigijuhi ees esinedes. President lisas, et Aznar polegi inimene, isegi maod olevat temast inimlikumad.

Tema sõnul oli Aznari ettepanek tehtud selleks, et Venetsueela lõpetaks oma sõbrasuhted Kuubaga. „Ma ei tee seda kunagi, sest Fidel on mulle kui lihane isa,” kuulutas Chávez foorumil osalenutele.

Vastuseks Aznari sõimamisele nõudis praegune Hispaania valitsusjuht, et Chávez suhtuks rahva poolt valitud Aznari austusega. Selle peale puhkes meeste vahel häälekas vaidlus kõrgendatud toonidel, millesse sekkus lõpuks ka Hispaania kuningas, kes palus Chávezil lõuad pidada.

„Miks sa segad kogu aeg kõikidele vahele, kas sa ei võiks vait jääda?!” pöördus kuningas Venetsueela presidendi poole, tõusis püsti ja marssis haudvaikseks jäänud saalist välja.

Ebamugavasse olukorda sattunud foorumi perenaine, Tšiili president Verónica Michelle Bachelet palus külalistel unustada oma erimeelsused ja minna ametliku kavaga edasi ning allkirjastada foorumit kokkuvõttev dokument.