Aasias elatakse ikka veel Bali ööklubiplahvatuste varju all. Indoneesias patrullisid jõululaupäeval sajad politseinikud, Filipiinidel tugevdati seoses hiljutiste rünnakutega julgeolekut eriti ostukeskuste juures.

Suurbritannia, kes Bali rünnakute 190 ohvri seas Austraalia järel kõige rohkem oma kodanikke kaotas, soovitas Indoneesias viibivail brittidel vältida pühamuid, kus tavatsevad käia välismaalased. Välisministeerium juhtis tähelepanu kahe aasta eest jõuluajal kärgatanud plahvatustele, milles hukkus 15 inimest.

Pakistan, kus möödunud aasta jooksul on rünnakutes lääneriikide ja kristlaste objektidele hukkunud ligi 50 inimest, oli patrullimas tuhandeid politseinikke, sõdureid ja eriüksuslasi. Võimud soovitasid kohalikel kristlastel, keda on 145 miljoni elaniku seas neli miljonit, minna jumalateenistustele aegsasti ja üksikult, et mitte kallaletunge provotseerida.

Pakistanlased samastavad kristlasi ameeriklastega, keda kohalikud islamifundamentalistid peavad kõige kurja juureks.

Euroopa kaupluste ja ostukeskuste ees seisis arvukalt punakuuelisi jõuluvanasid nagu tavaliselt, kuid võimud soovitasid viimasel minutil kingituste ostjail ja turistidel valvsad olla, samas püüdes mitte paanikat külvata.

Scotland Yard palus kodanikel teada anda vähimastki kahtlasest tegevusest ning Prantsuse võimud lisasid veel tuhat meest neile 4500 sõdurile ja politseinikule, kes pärast mulluseid 11. septembri terrorirünnakuid Pariisi valvavad.

Prantsuse ja Briti võimud on eriti valvsad pärast seda, kui läinud nädalal Pariisis, Londonis ja Edinburghis vahistati ligi tosin pommiplahvatuste plaanimises kahtlustatut.

Euroopas on viimastel nädalatel kasvanud hirm, et al Qaeda terrorirühmitus võib pühadeajal turistidest tulvavais Lääne linnades plahvatusi korraldada.

Terrorioht Suurbritannia vastu püsib tõeline ja tõsine, ütles Briti peaminister Tony Blair eelmisel nädalal parlamendis. Kõrgemate julgeolekuametnike sõnul on täenäoline, et mingi terrorirünnak Suurbritannias toimub.

Iisraeli armee okupeeritud Petlemma kesklinnast aga taandusid juudiriigi üksused, et Jeesuse sünnilinn saaks jõulupühi tähistada.

Sellest hoolimata pole Petlemma tänavu kuigipalju turiste ega palverändureid loota ning Palestiina liidrit Yasser Arafatti jõuludeks Petlemma ei lasta. “Ei saa ignoreerida asjaolu, et need pole tavalised jõulud, vaid jõulud tule all,” ütles Iisraeli valitsuse esindaja Raanan Gissin.

Iraagis, kus USA juhitud sõjategevuse oht püsis kõrge, jätkavad ÜRO relvainspektorid arvatavate massihävitusrelvade otsimist kogu pühadeaja.

Sõjaohust hoolimata kavatseb Iraagi pisike kristlaskond pidada võimalikult rõõmsad jõulud. “Kui me nägime, et kõik on vaikne, järeldasime, et ameeriklased on rünnaku edasi lükanud, ja tõime oma kaubad välja,” rääkis üks Bagdadi poepidaja.

Uue aasta algul arvavad kogu maailma kaupmehed jõulumüügi tulusid kokku. Hoolimata varakult alanud reklaamist ja aegsatest hinnaalandustest ennustatakse, et tänavune pühadekasum jääb varasematest väiksemaks.