"Kuningas on otsustanud saata sellest neljapäevast alates esindajatekoja laiali ja kuulutada välja varajased valimised," teatas kuninglik palee enne opositsiooni kavandatud massimeeleavaldust, millega nõutakse kuningriigi poliitilise süsteemi reformimist, vahendab BNS.

Avalduses ei märgitud ennetähtaegsete valimiste toimumise kuupäeva, kuid monarh on öelnud, et soovib valimisi veel selle aastanumbri sees.

Opositsiooniliikumine Moslemivennaskond teatas varem, et peab kinni kavast korraldada reedel suurkogunemine pealinnas Ammanis, kuhu oodatakse vähemalt 50 000 osalejat.

Jordaanias on olnud 2011. aasta jaanuarist alates arvukalt meeleavaldusi, millega on kutsutud võime läbi viima poliitilisi ja majandusreforme ning nõutud korruptsiooni väljajuurimist.

Vastuseks protestidele on Abdullah lubanud varajaste valimiste korraldamist.

Samas märgib Moslemivennaskond jätkuvalt, et nad kavatsevad eelolevaid valimisi boikoteerida, nagu tehti ka 2010. aastal, kui protestiti konkreetsete ja sisukate reformide puudumise vastu. Islamistlike vaadetega Moslemivennaskond on sestsaadik kutsunud riiki muutma ka parlamendisüsteemi, et peaministri saaks valida rahvas, mitte ei nimetaks ametisse kuningas.

Jordaania parlament ehk 'majlis al-umma' on kahekojaline. Ülemkoda ehk 'majlis al-aayan' koosneb 60 kuninga nimetatavast "senaatorist". Alamkoda ehk 'majlis al-nuwaab' on seevastu 120-kohaline ja valitav rahvaesindajate koda. Mõlema koja liikmete ametiaeg on neli aastat.

Abdullah saatis parlamendi laiali ka 2009. aasta novembris, tuues põhjuseks, et see ei suutnud täita rahva vajadusi. Laialisaatmisele järgnesid ennetähtaegsed valimised 2010. aasta 9. novembril ehk aasta hiljem. Korrapäraste parlamendivalimisteni oli toona jäänud samuti aasta.