Reedeks kavandatud demonstratsioon on järjekordne protestiaktsioonide laines, mis on poliitiliste ja majandusreformide ning korruptsioonile lõpu tegemise nõudega raputanud Jordaaniat alates 2011. aasta jaanuarist, vahendab BNS.

"Kuningas on otsustanud sellest neljapäevast alates saadikutekoja laiali saata ja kuulutada välja ennetähtaegsed valimised," öeldi palee avalduses. Valimiste aega selles ei teatatud, kuid kuningas on varem öelnud, et tahab need läbi viia enne 2012. aasta lõppu.

Opositsiooniline Moslemivennaskond teatas seepeale, et viib reedeks kavandatud meeleavalduse Ammanis siiski läbi ja ootab kuni 50 000 osavõtjat.

Samaks ajaks samasse kohta kavandatud vastumeeleavaldus kuninga plaanide toetuseks "lükatakse probleemide vältimiseks määramata ajaks edasi", ütles ettevõtmise korraldaja veebipõhise noorteühenduse juht Jihad al-Sheik.

Meeleavaldus jäetakse ära riigi julgeolekujuhi Hussein al-Majali, parlamendiliikmete ja hõimujuhitde palvel, lisas ta.

Demonstratsioonile kuninga reformiplaanide toetuseks oodati 20 000 osavõtjat.

Kuningas on korduvalt kutsunud läbi viima ennetähtaegseid valimisi, kuid Moslemivennaskond on lubanud boikoteerida ka eelolevaid valimisi, nagu tehti ka 2010. aastal, kui protestiti konkreetsete ja sisukate reformide puudumise vastu. Islamistlike vaadetega Moslemivennaskond on sestsaadik kutsunud riiki muutma ka parlamendisüsteemi, et peaministri saaks valida rahvas, mitte ei nimetaks ametisse kuningas.

Jordaania parlament ehk majlis al-umma on kahekojaline. Ülemkoda ehk majlis al-aayan koosneb 60 kuninga nimetatavast "senaatorist". Alamkoda ehk majlis al-nuwaab on seevastu 120-kohaline ja valitav rahvaesindajate koda. Mõlema koja liikmete ametiaeg on neli aastat.

Abdullah saatis parlamendi laiali ka 2009. aasta novembris, tuues põhjuseks, et see ei suutnud täita rahva vajadusi. Laialisaatmisele järgnesid ennetähtaegsed valimised 2010. aasta 9. novembril ehk aasta hiljem. Korrapäraste parlamendivalimisteni oli toona jäänud samuti aasta.