Alamkoda hääletas eile tulemusega 328-301 päevakorra oma kontrolli alla võtmise poolt, mis võimaldab esitada eelnõu, millega taotletakse Brexiti edasilükkamist, vahendab BBC News.

Johnson ütles, et algatab uued parlamendivalimised, kui on sunnitud 31. oktoobril kukkuva Brexiti tähtaja edasilükkamist taotlema.

Nüüd hääletab parlament Brexiti edasilükkamise eelnõu üle. Kui see vastu võetakse, järgneb hääletus valimiste korraldamise üle.

Opositsiooniliste leiboristide juht Jeremy Corbyn ütles, et enne kui tema erakond parlamendivalimisi toetab, tuleb vastu võtta eelõu kokkuleppeta Brexiti võimaluse täielikult päevakorrast maha võtmiseks.

Seaduse järgi peab peaministril olema erakorraliste parlamendivalimiste väljakuulutamiseks vähemalt kahe kolmandiku parlamendiliikmete toetus.

Downing Street teatas, et 21 konservatiivi, kes hääletasid eile parlamendis valitsuse vastu, visatakse fraktsioonist välja ja nad ei saa valimistel konservatiivide nimekirjas kandideerida.

Väljavisatavate mässuliste hulgas on näiteks endine rahandusminister Ken Clarke, kes on olnud alamkojas ligi 50 aastat ja kes ütles, et ei tunne oma erakonda enam ära, samuti endine rahandusminister Philip Hammond, endine justiitsminister David Gauke, Winston Churchilli lapselaps Sir Nicholas Soames ja Rory Stewart, kes hiljuti kandideeris Johnsoni vastu erakonna esimeheks.