Britid lähevad valimiskastide juurde 12. detsembril, vahendab Reuters.

Valimistulemust on keeruline ennustada, sest pakiline Euroopa Liidust lahkumise küsimus tekitab segadust valijate traditsioonilistes eelistustes ja annab väiksematele rivaalidele võimaluse kahele suurele, Johnsoni konservatiividele ja Corbyni leiboristidele väljakutse esitada.

Kuigi Johnson püüab muuta valimised vahendiks Brexiti-küsimuse lahendamiseks, on teemadeks ka riigisisesed küsimused, nagu näiteks riikliku tervishoiusüsteemi tulevik.

„Ma ei taha valimisi. Ükski peaminister ei taha ennetähtaegseid valimisi, eriti mitte detsembris,” kirjutas Johnson ajalehes Daily Telegraph avaldatud artiklis. „Aga asjade praeguse seisu juures ei ole meil lihtsalt muud võimalust, sest ainult Brexiti järgmiste nädalate jooksul ära tehes saame me keskenduda Briti rahva kõigile prioriteetidele.”

Pärast formaalset visiiti kuninganna Elizabeth II juurde naasis Johnson Downing Street 10-sse, et valimised välja kuulutada. Hiljem alustab ta ametlikult konservatiivide valimiskampaaniat.

Küsitlused näitavad, et konservatiivid on populaarsuselt leiboristidest selgelt ees, aga analüütikud hoiatavad, et valijate meeleolud on erakordselt kõikuvad. Johnsoni eelkäijal Theresa Mayl oli 2017. aasta ennetähtaegsete valimiste eel suur edu, aga valimiste järel kaotas ta enamuse.

Konservatiivide kampaania on juba saanud halva alguse, sest minister Jacob Rees-Mogg oli sunnitud eile vabandama väite eest, et Londoni 71 hukkunuga Grenfell Toweri tulekahju ohvrid oleksid pidanud kasutama tervet mõistust ja eirama tuletõrjujate juhiseid jääda põlevasse hoonesse.

Täna süüdistati konservatiive manipuleeritud video näitamises televisioonis, milles esines tuntud leiborist.

55-aastane Johnson loodab saada parlamendis piisava enamuse, et saavutada eelmisel kuul Brüsselis kooskõlastatud Brexiti-kokkuleppe ratifitseerimine parlamendis ja viia Suurbritannia detsembris või jaanuaris Euroopa Liidust välja.

Johnsoni kampaanias maalitakse leiboristide sotsialistlikust juhist Corbynist pilt kui inimesest, kes tahab Brexiti-protsessi peatada, korraldades uue referendumi, ning kes tõstab makse ja hävitab jõukuse.

„Nad teesklevad, et nende vihkamine on suunatud ainult kindlate miljardäride vastu ja nad näitavad näpuga isikutele vastikuse ja kättemaksuhimuga, mida ei ole nähtud pärast seda, kui Stalin kiusas taga kulakuid,” kirjutas Johnson.

Corbyn ütles eile, et tahab läbi rääkida uue Brexiti-kokkuleppe ja lasta siis rahval valida, kas lahkuda tema tingimustel või üldse mitte lahkuda. Corbyni sõnul kahjustaks Johnsoni kokkulepe majandust ja vähendaks tööliste õigusi.

Oma kampaania avaüritusel on Corbynil kavas öelda, et leiboristid tooksid tõelise muutuse ja et ta tahab võimule, et võimu jagada.

„Poliitika, mille eest mina seisan, tähendab võimu ja jõukuse jagamist inimestega, kellel ei ole palju raha ega sõpru kõrgetel kohtadel,” kavatseb Corbyn öelda.