Vabariiklaste tipp-poliitikute sekka kuuluv senaator John McCain teatas, et viis aastat Talebani käes pantvangis olnud USA sõduri Bowe Bergdahl vabastamiseks Guantanamost Katari üle viidud kinnipeetavate näol oli tegemist „kõrgeima riskiga inimestega“. Veteransenaator andis mõista nagu paljud teisedki vabariiklased, et sellise käiguga võib Obama panna ameeriklaste elusid ohtu, vahendas BBC.

Poliitiline kära seersant Bergdahli vabastamise üle tekkis põhimõtteliselt ainult päev pärast mehe kättesaamist Afganistanist.
McCain lisas, et Katarile üle antud Talebani tegelased „võivad vastutada tuhandete inimeste surmade eest ja neil on võimekus uuesti võitlusesse astuda.“.

USA kaitseminister Chuck Hagel aga vaidles vastu. Tema sõnul pole valitsus terroristidega läbi rääkinud, mida on samuti vabariiklaste poolt ette heidetud. „Me ei pidanud läbirääkimisi terroristidega. Seersant Bergdahl oli sõjavang ja nende tagasisaamine on normaalne protsess,“ kinnitas kaitseminister Hagel.

Lisaks vabariiklastele väljendas oma pahameelt Talebani endiste juhtide Guantanamost Katari üleviimise suhtes ka Afganistani valitsus. Nad mõistsid selle tehingu hukka kui rahvusvahelise õiguse rikkumise ja utsitasid nii USA kui ka Katari valitsust laskma mehed vabaks.

Kes on Bergdahli vastu vahetatud viis Guantanamo vangi?

Mohammad Fazl oli Talebani kaitseminister ajal, kui USA alustas oma Afganistani operatsiooni 2001. aastal. Teda süüdistatakse väidetavates sõjakuritegudes, mile hulgas on tuhandete šiiitlike moslemite tapmine.

Khirullah Khairkhwa oli kõrge Talebani ametnik režiimi siseministeeriumis ja Herati provintsi kuberner. Väidetavalt olid tal otsesuhted Osama Bin Ladeniga.

Abdul Haq Wasiq oli Talebani luureülema asetäitja. Väidetavalt oli võtmetegelaseks teiste islamistlike gruppidega suhtlemisel eesmärgiga võidelda USA vastu.

Mullah Norullah Noori oli üks Talebani väejuhtidest. Süüdistatakse samuti šiiitlike moslemite massimõrvas.

Mohammad Nabi Omari oli Talebani julgeolekuülem. Väidetavalt oli seotud USA ja koalitsioonivägede ründamisega Afganistanis.