Palestiina julgeolekuametnike sõnul lubati 30-aastane Iyad al-Hardan vanglast välja helistama ja pidi kohe tagasi tulema.

Palestiina politsei oli Iisraeli-Palestiina rahuleppeid vastustava Jihadi sõjalist tiiba juhtinud Hardani vahistanud märtsis.

Vang kasutas sama telefoni sageli, seegi kord pistis ta telefonikaardi pilusse, aga telefon lendas õhku.

“Ta läks helistama, aga telefon plahvatas ja tappis ta,” ütles ametnik Reutersile. “Selles mõrvaoperatsioonis on süüdi Iisrael, sest tema pani lõhkeaineid telefoni.”

“Me maksame oma liidrite tapmise eest kätte ja anname vaenlasele õppetunni, mida ta ei unusta,” teatas Jihad Reutersile faksitud avalduses Beirutist.

Iisraeli raadio teatel kuulub Hardani korraldatud rünnakute hulka 1998. aasta pommiplahvatus Jeruusalemmas Mahane Yehuda avaturul, milles hukkus kaks suitsiiditerroristi ja sai haavata 21 inimest.

Samalaadne juhtum leidis aset 1996. aastal, kui Iisrael lasi mobiiltelefoniga õhku palestiinlaste pommimeistri Yahya Ayyashi, keda tunti Inseneri hüüdnime järgi.

Palestiina ametnikud on süüdistanud Iisraeli vähemalt 20 islamiaktivisti tapmises septembris alanud Palestiina ülestõusu jooksul. Iisrael eitab mõrvapoliitikat ja seletab, et võtab sihikule palestiinlased, kes on Iisraelile tehtud rünnakute taga.

Hardani surmaga tõusis kuus kuud kestnud Palestiina ülestõusus hukkunud palestiinlaste arv 369-le. Surma on saanud ka 71 juuti ja 13 Iisraeli araablast.

Gazas lasid Iisraeli sõdurid maha palestiina poisi, kes teiste meeleavaldajate seas neid kividega pildus.

Ametnikud aga vaidlevad, kes on süüdi, et Iisraeli sõdurid tulistasid ööl vastu neljapäeva Palestiina julgeolekujuhtide konvoid.

Iisraeli armee väitel vastasid sõdurid laskudele, mis tulid ühest konvoisse kuulunud džiibist. Palestiinlased eitasid tulistamist ja kinnitasid, et sõdurid võtsid nende autod sihikule täiesti provotseerimatult.

Kaks palestiinlasest ihukaitsjat said kergeid šrapnellihaavu ja viidi haiglasse.

Uus tüli õõnestas taas usaldust konfliktipoolte vahel, kes kolmapäeval pidasid esimesed kõrgetasemelised kõnelused pärast Iisraeli uue peaministri Ariel Sharoni ametisseasumist kuu aega tagasi.

Tulistamine Iisraeli ja Gaza vahelises Erezi piiripunktis puhkes pärast seda, kui hilisõhtul neli tundi kestnud kõnelustel oli kokku lepitud, et mõlemad pooled püüavad vägivalda vähendada, ütles üks Iisraeli sõjaväelane.

Konvois sõitsid Palestiina ühiskondliku julgeoleku juht kindralmajor Abdel-Razek al-Majaydeh, Gaza preventiivjulgeoleku juht Mohammed Dahlan ja Palestiina luureülem Amin al-Hindi, kes olid Kesk-Iisraelis oma sealsete kolleegidega kohtunud.

“See oli vandenõu julgeolekujuhtide tapmiseks,” ütles Hindi ajakirjanikele.

“Me oleksime võinud surma saada,” lisas Majaydeh.

Julgeolekukõnelustel viibisid ka USA esindaja ja Iisraeli luureagentuuri Shin Bet julgeolekujuht Avi Dichter.

Iisraeli sõjaväe esindaja sõnul oli õhkkond kõnelustel hea, kuid mingit olulist edu ei saavutatud.

“Mingeid tõelisi kokkuleppeid ei saavutatud, välja arvatud kokkulepe vägivalda vähendada ja järgmisel nädalal uuesti kohtuda,” ütles Iisraeli esindaja.

Julgeolekukohtumine toimus mõned tunnid pärast seda, kui Iisraeli välisminister Shimon Peres oli Ateenas kohtunud Palestiina ministrite Nabil Shaathi ja Saeb Erekatiga. Ateena kohtumine oli Iisraeli ja Palestiina vahel viimase kahe kuu kõrgetasemelisim.

Iisraeli esindaja sõnul nõustus Iisrael neljapäeval avama Gaza sektori ja Egiptuse vahelise Rafahi piiripunkti, kuid andis selgelt mõista, et Palestiina alade blokaadi ei lõpetata täielikult enne, kui kokkupõrked on lõppenud.

Pooltevahelised lahkarvamused on endiselt suured ja uusi kohtumisi pole kokku lepitud, väitis Majaydeh.

Järjekordse palestiinlaste pahameelt õhutava sõnumi tegi neljapäeval teatavaks Iisraeli elamumajandusminister Natan Sharansky, kuulutades välja konkursi 496 uue asunikumaja ehitamiseks Maale Adumimi ja 212 Alfei Menashesse. Mõlemad asundused paiknevad 1967. aasta Lähis-Ida sõjas palestiinlastelt vallutatud Läänekalda aladel.

Mõni tund varem mõistis Euroopa Liidu eesistuja Rootsi hukka Iisraeli asunduspoliitika. “Kogu asundustegevus on ebaseaduslik ning suureks takistuseks rahu saavutamisele,” seisab Rootsi avalduses.

“Kui iisraellased seda jätkavad, ei tule mingit rahu,” lisatakse samas.

145 Läänekalda ja Gaza sektori asunduses elab kolme miljoni palestiinlase seas laiali pillutuna umbes 200.000 juuti.