Venemaa alaline esindaja ÜRO-s Vitali Tšurkin andis talle Associated Pressi teatel otsese vastuse: „Venemaa ei taha sõda ega taha ka venelased ja ma olen veendunud, et seda ei taha ka ukrainlased.“

Jatsenjuk ütles, et Ukrainal on olnud Venemaaga aastakümneid soojad ja sõbralikud suhted ning ta on samuti veendunud, et venelased ei taha sõda.

„Ja ma loodan, et Venemaa valitsus ja Venemaa president panevad tähele rahva soove ning me naaseme kiiresti dialoogi juurde ja lahendame selle konflikti,“ ütles Jatsenjuk.

Tšurkin ei vastanud Jatsenjuki üleskutsele läbirääkimiste juurde naasta. Selle asemel kritiseeris ta president Viktor Janukovõtši ebaseaduslikku ja jõuga kukutamist ning küsis, miks eurooplaste vahendatud plaanist uue valitsuse moodustamiseks ja ennetähtaegsete valimiste korraldamiseks kinni ei peetud ega seda ellu viidud.

„Rahvusliku ühtsuse valitsuse asemel, nagu nägi ette 21. veebruari kokkulepe, tekkis Kiievis võitjate valitsus,“ ütles Tšurkin.

Oma lühikeses kõnes süüdistas Jatsenjuk Venemaad ÜRO harta ja mitmete lepingute rikkumises ning kutsus Moskvat üles oma väed Krimmi poolsaarel tagasi barakkidesse viima ning alustama tõelisi läbirääkimisi konflikti lahendamiseks.

„Sellel agressioonil ei ole põhjust ega alust,“ ütles Jatsenjuk. „21. sajandil on absoluutselt ja täielikult vastuvõetamatu lahendada mis iganes konflikte tankide, suurtükkide ja saabastega maapinnal.“

Rääkides referendumitest ütles Vitali Tšurkin, et kontseptsioon ei ole uus, viidates novembriks kavandatud Kataloonia iseseisvusreferendumile ja septembriks kavandatud Šotimaa iseseisvusreferendumile ning 2013. aasta märtsis toimunud referendumile Falklandi saarte Suurbritannia koosseisu jäämise üle.

„Miks peaksid Krimmi inimesed olema erand?“ küsis Tšurkin.