Jatsenjuk peab Ukraina võimalusi saavutada vaidluses Vene gaasifirmaga Gazprom Stockholmi arbitraažikohtus positiivne lahendus headeks, vahendab UNIAN.

„Me leiame, et väljavaated kohtus on meil väga ja väga head,“ ütles Ukraina valitsusjuht. „Meie otsus kaitsta Ukrainat, meie sõltumatust ja meie kodanikke on ainuõige. Venemaa survele me ei alluma ei hakka. Ja me ei hakka nendega öösiti igasugustele paberitele alla kirjutama, sest need paberid võivad miljarditesse dollaritesse ulatuda. Läbipaistvaid avalikke läbirääkimisi oleme me pidanud ja edasi ajame me oma poliitikat samas formaadis – ausalt, avatult, läbipaistvalt, turutingimustel koos Euroopa partnerite seisukohtadega.“

Jatsenjuk ütles, et Ukraina ei hakka doteerima Gazpromi iga-aastaselt enam kui viie miljardi dollariga. Just nii suur on Ukraina arvates summa, mida Naftogaz Ukrainõ üle turuhinna maksab.

„Me ei hakka doteerima Vene Gazpromi. Ukraina ei hakka oma taskutest välja käima viit miljardit USA dollarit aastas, et Venemaa ostaks selle raha eest relvi, tanke, lennukeid ja pommitaks Ukraina territooriumi,“ ütles Jatsenjuk.

Seoses sellega, et Gazprom läks gaasi saatmisel Ukrainasse esmaspäeval üle ettemaksurežiimile, andis Jatsenjuk energeetika- ja söetööstusministeeriumile korralduse valmistada koos justiitsministeeriumiga ette seaduseelnõu erakorralise olukorra kohta energeetikasektoris.

Valitsuse istungil osalenud energeetikaminister Juri Prodan ütles, et Ukraina tagab täiel määral Vene gaasi transiidi läbi oma territooriumi Euroopa tarbijatele.