Poola rahvuslikus mäluinstituudis hoitavad dokumendid, mis sellisele sündmusteahelale viitavad, tuuakse varsti avalikkuse ette, kirjutab Polskie Radio.

Endine Poola president ja Solidaarsuse juht Lech Wałęsa loodab, et nende väidete tõelevastavust uuritaks ilma poliitikuid kaasamata, sest demokraatlikus riigis on olemas erinevad institutsioonid mineviku uurimiseks ja tuleviku kindlustamiseks. Poliitikud ei tohiks nende töösse sekkuda.

Ajaloolane Antoni Dudek avaldas mäluinstituudi bülletäänis ülestähendused Jaruzelski ja Nõukogude marssal Viktor Kulikovi vahelistest vestlustest. Dokumendid on ühemõttelised tõendid Poola kindrali kavatsustest kolm päeva enne sõjaseisukorra kehtestamist.

„Jaruzelski ütles: „Kui Solidaarsus piirdub oma tegevuses streikidega, saame me hakkama, samas ei saa me välistada, et nad tulevad tänavatele.” Ta jätkas näitega Ülem-Sileesiast, et veenda Kulikovi olukorra tõsidusest. Jaruzelski ütles: „Piirkonnas elab 4 miljonit inimest ja kui nad kõik meelt avaldavad, ei saa ma hakkama, sest seal asub vaid üks eskadron. Kas ma võin siis arvestada teie sõjalise abiga?”” tsiteeris Dudek.

Jaruzelski on seni väitnud, et kehtestades 13. detsembril 1981 sõjaseisukorra, vältis ta Nõukogude vägede sissetungi. Dokumentidest on selgunud, et Moskva ei kavandanud mingit sõjalist sekkumist, kartes Lääne reaktsiooni.