Seaduse ja õigluse partei juht Jarosław Kaczyński kommenteeris kolmapäeval esimest korda Poola raportit Smolenski lennuõnnetuse põhjuste kohta ja ütles, et dokumendil on palju puudusi, vahendab Polskie Radio.

„Puudu on informatsioonist täpsete detailide kohta, mis leidis aset vahetult enne lennuki starti. Nende puuduvate detailide hulgas on kogu protseduur meeskonna väljavalimise kohta, kes presidendi lennukiga lendas. Tema meeskonda muudeti varem kindlaks määratuga võrreldes,“ ütles Jarosław Kaczyński.

Kaczyński sõnul viis otsus jagada visiidid 1940. aasta Katõni massimõrva mälestustseremooniale kaheks, nii et peaminister Donald Tusk lendas kolm päeva enne presidenti, selleni, et president Kaczyński sai madalama tasemega meeskonna.

„President sai kahest meeskonnast kehvema,“ ütles Kaczyński.

Hukkunud presidendi kaksikvend süüdistab selles poliitilist sõda presidendi vastu ning peab seda peamiseks faktoriks, mis viis traagiliste sündmusteni, mille käigus lennuk alla kukkus ja hukkus 96 selle pardal olnud inimest.

Lisaks sellele ütles Kaczyński, et siseminister Jerzy Milleri raport ei anna seletusi paljude anomaaliate kohta lennuki käitumises, mis järgnesid viimase hooldusele venelaste poolt eelmise aasta alguses.

Kaczyński väidab, et piloodid viidi olukorda, kust polnud enam väljapääsu ja pole tõsi, et nende oskused olid ebapiisavad.

Seaduse ja õigluse partei esimees lubas kogu asja rahvusvahelisel tasemel üles tõsta. Venemaa versiooni Smolenski lennuõnnetuse kohta nimetas ta aga Poolale äärmiselt kahjulikuks.

„Me peame küsima, miks, olukorras, kus lennujaam ei vasta miinimumnõuetele ja kui üks lennuk oleks juba varem peaaegu alla kukkunud, lennujaama ei suletud. Öelda, et see oli võimatu, sest see oli välismaalt saabuv lend ja neil polnud selleks õigust, on täiesti uskumatu,“ ütles Kaczyński.

Kaczyński sõnul viisid Vene lennujuhid Poola piloodid eksiteele.

„Sõnu „maandumisrada on vaba“ mõistsid piloodid käsuna maanduda. Ja enne seda kuulsid nad „jätkake maandumist“ - kui see lõpuks korralikult ära tõlgiti,“ ütles Kaczyński. „Ilma venelaste sellise tegevuseta, oleks katastroof kindlasti ära hoitud.“