"Minu jaoks on üks asi täiesti ilmne: Smolenski lennuvälja dispetšerid informeerisid piloote, et nad on õigel kursil, kuid tegelikkuses see nii ei olnud, ma tean seda täpselt," ütles Jaroslaw Kaczyński uudisteagentuurile UNIAN, kirjutab Leedu vene Delfi. Presidendi venna kinnitusel tõendab seda teooriat presidendilennuki pilootide kõneluste lindistus.

Poliitik ei usu, et ebaõigete andmete esitamine oleks olnud ainult dispetšerite lohaka töö või rikkis aparatuuri tulemus.

"Kõige alguses olin ma veendunud, et see oli asjaolude traagiline kokkusattumus, kuid nüüd on mul järjest vähem alust seda uskuda," rõhutas ta ja selgitas, et sõjaväe protseduuride kohaselt ei oleks dispetšerid üldse tohtinud lubada sellistes rasketes ilmastikutingimustes lennukil maanduda.

Jaroslaw Kaczyński andmetel kontakteerusid dispetšerid maandumisloa andmiseks kellegagi Moskvast. Varem on ajakirjanduses kirjutatud, et presidendilennuki pilootidele võis anda korralduse iga hinna eest maanduda kokpitis viibinud riigi õhujõudude ülem.

Katõni veresauna mälestusüritusele teel olnud Poola delegatsioon eesotsas president Lech Kaczyński ja abikaasaga kukkus Smolenski lennuvälja lähedal alla 10. aprillil. Õnnetuses hukkus kokku 96 inimest.