Türgi välisministri avalduse kohaselt hoiatati lennukit vene ja ka inglise keeles enne Türgi õhuruumi tungimist, vahendab BBC.

"Venemaa õhujõududele kuuluv Su-34 rikkus Türgi õhupiiri reedel kohaliku aja järgi kell 11:46," lisas välisminister avalduses. Samuti oli kirjas, et Venemaa saadik kutsuti ministeeriumisse, et intsident tugevalt hukka mõista.

Türgi president Tayyip Erdoğan teatas hiljem, et soovib seoses õhuruumi rikkumisega kohtuda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Venemaa kaitseministeerium eitas Ankara väiteid. "Venemaa Süüria ja Araabia õhujõu lennukid ei ole sattunud Türgi õhuruumi," ütles Vene kaitseministeeriumi ametlik esindaja kindralmajor Igor Konašenkov Interfaxile ja lisas, et tegemist on vaid Türgi propagandaga.

Konašenkov ütles irooniliselt, et isegi Türgi kaitsespetsialistid saavad aru, et lennukeid tuvastav radar tuvastab vaid objekte ja nende mõõte, mitte seda, mis riigi lennukiga tegu on. Päritoluriiki on tema sõnul võimalik vaid visuaalsel vaatlemisel tuvastada, mida aga ei toimunud.

Konašenkov lisas, et kui aga tõsisemalt rääkida, siis väited, et radaril nähtud lennukit hoiatati inglise ja ka vene keeles, saavad pärineda vaid mõnelt Hollywoodi märulifilmi vaadanud propagandistilt.

Ministeeriumi esindaja väitel ei tuvastanud Venemaa enda radarid piirkonnas ühtegi rikkumist.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles tänases avalduses, et Venemaa peab tegema kõik endast oleneva, et Vene lennukid ei rikuks enam NATO õhuruumi. Stoltenbergi sõnul on eelnevad sündmused näidanud, kui tõsine võib selline käitumine olla.

NATO juht kinnitas Türgile ka alliansi solidaarsust.

Venemaa ja Türgi suhted pingestusid, kui mullu novembris lasid Türgi F-16 hävitajad alla sõjalennuki, mis oli riigi õhuruumi tunginud. Tegemist oli Venemaa õhujõudude ründelennukiga Su-24, mis kukkus Süüria territooriumile.

Venemaa president Vladimir Putin, kes kohtus toona just Sotšis Jordaania kuninga Abdullah II-ga, kinnitas ründelennuki allatulistamist Türgi õhk-õhk raketiga ning nimetas juhtunut "löögiks selja tagant", kuna Vene lennuk polevat tema sõnul Türgi õhuruumis lennanud. Putini sõnul tabas rakett ründelennukit hetkel, kui see lendas Türgi piirist ühe kilomeetri kaugusel ning kukkus alla piirist neli kilomeetrit eemal.

Pärast intsidenti on riikide suhted olnud pingelised ning üksteise vastu on ellu viidud erinevaid sanktsioone.