„Meil teiega on olnud erinevaid läbielamisi. Aga tänane on ilmselt neist kõige raskem. Juhtus õnnetus – inimesed hukkusid. Ning see on suur valu ja tragöödia igaühe jaoks meist. Siiski peame me selle koos üle elama ja sellest üle saama,“ ütles Janukovõtš UNIAN-i vahendusel.

Janukovõtši sõnul kutsus ta kohe praeguse vastasseisu alguses üles dialoogile ning oli kategooriliselt jõu kasutamise variantide vastu ning seda enam verevalamise vastu. Tema sõnul on see tema elupõhimõte ning ükski võim ei ole väärt tema eest valatud verd. Janukovõtši väitel juhindus ta sellest põhimõttest 2004. aastal, kui peatas oma poolehoidjate kokkupõrked oponendi omadega.

„Seetõttu tegin ma ka praeguses konfliktis panuse dialoogile. Kas jumal ei andnud inimesele siis keelt selleks, et ta võiks leida ühise keele teiste inimestega,“ ütles Janukovõtš.

Janukovõtši sõnul on dialoog siiski toimunud. Kaks korda anti amnestiat. „Kas opositsiooniliidritel oli vaja siis teha nii, et juba järgmisel päeval, 18. veebruaril, kutsusid nad Maidani äärmusliku osa relvastatud võitlusesse?“ küsis Janukovõtš.

Janukovõtš süüdistas opositsionääre selles, et nad ei suutnud ära oodata parlamendiistungi avamist, kus oleks hääletatud seaduste üle, mis oleksid Ukrainat muutnud. Vastupidi, opositsioon blokeeris Janukovõtši sõnul ülemraada ega andnud võimalust neid muudatusi vastu võtta.

„Esitati nõudmine – kogu võim opositsioonile ja viivitamatult. Omamata selleks rahva mandaati, ebaseaduslike vahenditega, rikkudes Ukraina põhiseadust, püüdsid need, kui te lubate, poliitikud, pogromme, süütamisi ja tapmisi kasutades võimu haarata,“ ütles Janukovõtš.

Opositsiooniliidrid eirasid Janukovõtši sõnul demokraatia peamist põhimõtet – võimu ei saada mitte tänavatel ja väljakutel, vaid ainult valimisjaoskondades.

„Nad ületasid piiri, kui kutsusid rahvast relvadele. See on aga karjuv seaduserikkumine. Ja seaduserikkujad peavad seisma kohtu ees, mis määrab neile karistuse. See pole minu tuju, see on minu kohus põhiseaduse garanteerijana, tagada riigis rahu, kodanike rahumeelsus ja õiglus kõigi suhtes,“ ütles Janukovõtš.

„Sellest lähtudes kutsun ma opositsiooniliidreid, kes samuti kinnitavad, et püüdlevad rahumeelse reguleerimise poole, veelkord üles lahti ütlema nendest radikaalsetest jõududest, kes provotseerivad verevalamist ja kokkupõrkeid õiguskaitseorganitega. Ja juhul, kui nad ei taha lahkuda, tunnistama, et nad toetavad radikaale. Ja siis on nendega juba hoopis teine jutt,“ ütles Janukovõtš.

„Ütlen otse, mul on nõuandjaid, kes üritavad mind kallutada karmide variantide – jõu kasutamise poole. Aga mina olen jõu kasutamist alati ekslikuks lähenemiseks pidanud. On olemas parem ja efektiivsem vahend – leida ühine keel. Minna kompromissile. Kokku leppida. Ma olen juba korduvalt öelnud, et sellises olukorras kaotavad midagi võimud. Kaotab ka opositsioon. Aga võidab Ukraina,“ sõnas Janukovõtš.

Janukovõtš kutsus veelkord üles istuma läbirääkimistelaua taha ja päästma Ukraina.