Venemaa redutav Ukraina endine riigipea Viktor Janukovõtš esitas Prantsusmaal Strasbourgis asuvale Euroopa inimõiguste kohtule kaebuse esmaspäeval, vahendab AFP. Kohus kinnitas uudisteagentuurile vastavasisulise esildise saamist, kuid ei andnud aimu, millal see võidaks arutusele võtta.

Augustis algas Kiievis Janukovõtši üle seljataga peetav kohtuprotsess, milles selgitatakse välja tema osalus 2014. Aasta Maidani sündmuste viimasel kolmel päeval aset leidnud verevalamises. Mäletatavasti hukkus siis kokku 100 inimest.

Janukovõtš väidab, et tema ei andnud oma julgeolekujõududele käsku tsiviilisikute tulistamiseks. Kuid samas keeldub kohtusse ilmumast ja elab edasi Venemaal sealsete võimude kaitse all.

Endist riigipead kohtus esindav advokaadifirma teatas kohtusse esitatud hagi kommenteerides, et Janukovõtši meelest „on rikutud tema õigust sõltumatule ja erapooletule kohtupidamisele, õiglasele ärakuulamisele ning põhjendatud kohtuotsusele“.

„Janukovõtš on kannatanud diskrimineerivat kohtlemist, mis tuleneb tema poliitilisest seisundist ja arvamustest,“ teatas mehe nimel inimõiguste kohtusse avalduse sisse andnud Londoni advokaadifirma Joseph Hage Aaronson.