Ukrainskaja Pravda kirjutab, et Janukovitši arvates on „oranžide“ ajalooline ajalimiit lihtsalt ammendunud. „Meid ootavad ees uued ajad,“ lisas poliitik.

Janukovitš ei täpsustanud, kas „oranžide“ asemel tuleb võimule tema juhitav Regioonide Partei või mõni muu poliitiline jõud. Samas märkis „regionaal“, et tema kaasvõitlejatel on olemas retseptid poliitilise kriisi ületamiseks, lisades, et praeguste võimude süül ähvardab Ukrainat autoritarism ning tõsine konflikt Venemaaga.

Selles situatsioonis pakub Janukovitši erakond retseptina välja blokivälise staatuse säilitamise (mis oleks NATO liikmelisusest loobumine) ning riigi põhiseaduse muutmise, kus kõikide võimuosade volitused oleksid täpselt sõnastatud.

Ülemraada „oranž“ koalitsioon – Julia Tõmošenko Blokk (BJuT) ja Meie Ukraina — Rahva Omakaitse (NU-NS) – lakkas septembri algul faktiliselt olemast, pärast mida BJuT ja „regionaalid“ võtsid vastu rea seaduseelnõusid presidendi volituste piiramise kohta.

Pärast seda teatas Juštšenko-meelne Meie Ukraina, et astub koalitsioonist välja. Ametlikult on koalitsioon siiani olemas, kuid selle staatus peaks selguma järgmisel nädalal.

Tõmošenko erakond ja „regionaalid“ on teatanud, et mingeid läbirääkimisi uue koalitsiooni loomise osas nende vahel ei toimu. Kui 30 päeva jooksul pärast koalitsiooni lagunemist uut valitsusliitu ei moodustata, siis saadetakse vastavalt Ukraina seadustele raada laiali ja kuulutatakse välja erakorralised valimised.