Opositsionäär Janukovitšit paelub Venemaalt Viiburist mööda Läänemere põhja Saksamaale Greifswaldi kulgev gaasitoru projekt, kuna see aitaks saada Ukrainal riigikassase täiendavaid tulusid, vahendab Interfax.

Venemaa käivitas Nord Streami projekti eesmärgiga tarnida ilma probleemsete vahendajateta (nagu Ukraina) gaasi (Lääne-) Euroopa tarbijatele. Praegu kuuluvad konsortsiumi venelaste Gazprom, sakslaste Wintershall ja E.ON Ruhrgas ning hollandlaste Gasunie. Liitumisplaani peavad ka prantslased.

Kas Ukraina hakkab ka nõudma konsortsiumilt gaasitoru marsruudi muutmist, pole veel selge. Samuti on arusaamatu, mis huvi võib Gazpromile ja tema partneritele pakkuda Ukraina võimalik osalus Nord Streamis.

Presidendiks ihkav Janukovitš võttis julgelt sõna ka teiste Vene-Ukraina gaasisuhteid puudutavate küsimuste osas. Nii näiteks soovib ümber vaadata peaministrite Julija Tõmošenko ja Vladimir Putini poolt sõlmitud gaasileppe.

17. jaanuaril toimunud presidendivalimiste esimese vooru võitis 35,33 protsendilise valijate toetusega Janukovitš. Talle järgnes 25,04 protsendiga Tõmošenko. Just nemad hakkavad 7. veebruaril teises voorus presidenditooli eest võitlema. 

Vene välisminister rõõmustab suhete paranemise üle