Kui ilmneb, et inimesel on HI-viirus või aids, võidakse ta kergesti vallandada ja tema rendilepingud tühistada ning pahatihti ei saa ta ka asjakohast ravi, selgub uurimusest, mis põhineb vestlustel 43 kogukondliku aidsiteenistuse töötajatega 11 osariigis.

“Olukord on palju hullem, kui me arvasime,” ütles Paul Gates, ACLU AIDS-i projekti avaliku hariduse juht. “See on päris hirmus, kui arvestada, et see ei ole juhusliku kokkupuute teel leviv haigus ja et epideemia on kestnud juba üle 20 aasta.”

Kõige tavalisemad probleemid, mida USA umbkaudu 900.000 HI-viirusekandjal ja aidsihaigel ette tuleb, on ravita jätmine, eraeluõiguse rikkumine, vanemaõiguste äravõtmine, diskrimineerimine töökohal ning keeldumine hooldekodudesse ja elumajadesse lubamisest, leidis ACLU.

Muuhulgas kirjeldab raport juhtumit, kus aidsihaige võeti küll ühte Texase maapiirkonna haiglasse, kuid jäeti ilma igasuguse hooleta haiglavoodile lebama, kõrval vaid tass vett. Kohaliku aidsiteenistuse töötajad tõid talle ravimeid, kuid sellegipoolest teda haiglas ei ravitud ja ta saadeti hiljem teise haiglasse, kus ta suri.

Kõikjal rikutakse aidsihaigete õigust oma haigusandmete privaatsusele, nendib aruanne.

“Eksimused konfidentsiaalsuse vastu võivad rikkuda ja rikuvadki inimeste elu, sundides neid otsima uusi töökohti, uusi koole ja uusi kodusid,” ütles ACLU AIDSi Projekti esindaja.