Jakunini lahkumine tuleb ajal, mil valitsust ootavad analüütikute hinnangul ees suured poliitilised muutused seoses lääneriikide poolt kehtestatud sanktsioonidest tuleneva ägeda majanduslangusega.

Kaliningradi valimiskomisjon teatas esmaspäeval, et regiooni kuberner Nikolai Tsukanov on palunud Jakuninil hakata oblastit Venemaa Föderatsiooninõukogus (parlamendi ülemkoda) esindama. „Jakunin kavatseb Föderatsiooninõukoguga ühineda,“ ütles Venemaa Raudteede pressiesindaja Grigori Levtšenko. „Riigi juhtkond tegi talle sellise pakkumise ja ta võttis selle vastu,“ lisas pressiesindaja.

Asumine parlamendi ülemkoja lihtliikmeks on Venemaa pikaajalise raudteemonopoli juhi jaoks analüütikute hinnangul kahtlemata tagasiminek, kui viimasele just ei pakuta föderatsiooninõukogu juhi positsiooni, mis on küll suuresti tseremoniaalne, kuid põhiseaduslikult üks riigi kõrgeimaid ametikohti.

Jakunini lahkumise näol on tegu suurima võimuvahetusega Putini meeskonnas pärast juhtiva Kremli ideoloogi ja poliittehnoloogi lahkumist Venemaa presidendi administratsiooni ülema esimese asetäitja kohalt 2012. aastal.

Ajakirjandusel ei õnnestunud Jakuninit esmaspäeval tabada ja Venemaa Raudteede eestkõneleja tunnistas, et mingit selleteemalist avaldust enne septembri keskpaika ka ei tehta. „Jah, ta on pandud nimekirja, kuid enne septembris toimuvaid kohalikke valimisi ei tule mingit otsust,“ ütles monopoli asepresident Anatoli Meštšerjakov.

Kremlile lähedalseisev allikas tõdes, et taoline samm „võib olla osa suurematest muutustest“ riigi juhtkonnas, kuid samal ajal on vaatlejate sõnul siiski ka oluline märkida, et ka varem on Jakunini tagasiastumise kohta levinud erinevaid spekulatsioone, mis on peagi ümber lükatud.

Viimastel nädalatel on mitu sõltumatut vaatlejat ja opositsioonipoliitikut valitsuses valitsevatele meeleoludele toetudes spekuleerinud võimaliku verevahetuse üle võimukoridorides. Andrei Piontkovski, üks valjuhäälsemaid Kremli kriitikuid, väitis eelmisel nädalal suisa, et asendust on hakatud otsima ka riigipeale endale.