Maailma teine kosmoseriik Venemaa saatis samuti laupäeval Washingtoni kaastundeavalduse, kuid lähetas katastroofist hoolimata pühapäeval oma mehitamata transpordiraketi teele Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) poole.

Columbia seitse meeskonnaliiget “andsid kosmoseohte trotsides oma elu rahu, teaduse ja tsivilisatsiooni progressi nimel”, ütles Vene president Vladimir Putin.

Moskva lähedal asuva kosmosekeskuse teatel startis pühapäeval Progress M-47, et viia varustust ISS-il viibivatele kahele USA astronaudile ja ühele Vene kosmonaudile.

Sügavas leinas oli Iisrael, kes valmistus vastu võtma edukalt missioonilt naasvat Ilan Ramoni, kes oli Iisraeli esimene astronaut.

Ramoni viieaastane tütar Noa, kes Houstonis isa ootas, küsis emalt ikka ja jälle: “Kuidas saab surra kosmoses? Inimesed surevad ju ainult maal.”

Endise hävituslenduri kolonel Ramoni hukkumine Texase kohal oli iisraellaste jaoks iseäranis kurjakuulutav, sest süstiku purunemist märgati kõigepealt Palestine’i linna kohal.

Palestiina omavalitsus ja selle esimees Yasser Arafat avaldasid siiski kõigi seitsme astronaudi peredele kaastunnet.

Vapustatud oli ka India, sest hukkunud meeskonnas oli esimene india päritolu astronaut, rahvuslik uhkus Kalpana Chawla. USA kodanikust kosmoseinsenerile ei olnud see esimene lend.

Tuhanded inimesed tulid külma talveilma trotsides New Delhi lähedal asuva Chawla kodulinna Karnali tänavatele ja helistasid templikelli. 41-aastane naisastronaut läinud USA-sse elama 1982. aastal ja töötas NASA-s 1988. aastast saadik.

Paavst Johannes Paulus II palvetas Vatikani Peetri kirikus missal hukkunute eest. Vatikani allikate teatel kurvastas süstikukatastroof kirikupead väga.

Jaapan, kel oli kavas saata järgmisel kuul oma viies astronaut USA süstikuga kosmosesse, nentis nüüd, et katastroof annab tema kosmoseprogrammile tõsise hoobi.

Astronaut Soichi Noguchi missioon lükatakse edasi, ütlesid ametiisikud. Ohtu satuvad ka Jaapani plaanid ehitada ISS-ile moodul.

“Õnnetus ei seadnud tõsisesse olukorda üksnes USA mehitatud kosmoseprogrammi, vaid ka ISS-i projekti, millest ka meie riik osa võttis,” ütles teadusminister Atsuko Toyama.

Tõenäoliselt jäävad Maale ka kaks Kanada astronauti, kes pidanuks veel sel aastal kosmosejaama lendama. NASA on peatanud Columbia õnnetuse põhjuste väljaselgitamiseni kõik süstikulennud.

ISS-i ehitavad USA ja Venemaa ning oma osa on ka Euroopa, Kanada ja Jaapani kosmoseagentuuridel.

Hiina, kel on võibolla juba sel aastal kavas kolmanda riigina maailmas mehitatud kosmoserakett välja saata, saatis samuti USA-le ja Iisraelile kaastundeavalduse.

Hiina riigipea Jiang Zemin väljendas aga Ühendriikide presidendile George W. Bushile saadetud kaastundeavalduses lootust, et kosmoseuurimine jätkub.

Leinas langetas lipu isegi USA vana vaenlane Kuuba, rääkimata Prantsusmaast ja Saksamaast, kes on viimasel ajal Ühendriikidega pahuksis Iraagi pärast.

Just Washingtonist naasnud Briti peaminister Tony Blair saatis kaastundekirja nii USA liidrile kui ka Iisraeli peaministrile Ariel Sharonile.

Seevastu Iraak rõõmustas katastroofi üle, nimetades seda jumala kättemaksuks ameeriklastele.