Väide: "See pole ohtlikum kui talvine gripp"

Paljud koroonaviirusesse nakatunud ei koge halvemat kui hooajalised gripisümptomid, kuid haiguse üldprofiil, sealhulgas selle suremus, on tunduvalt tõsisem. Haiguspuhangu alguses võib ilmne suremus olla ülehinnatud, sest paljud kergemad juhtumid jäävad märkamata. Kuid WHO eksperdid leiavad, et Covid-19 puhul pole seda juhtunud. WHO rahvusvahelise erimissiooni juht Bruce Aylward ütles, et tõendid ei viita sellele, et oleme näinud ainult jäämäe tippu. Kui see täiendavate uurimustega kinnitust leiab, võib see aga tähendada, et praegune hinnang umbes 1% suremusest on täpne. See tähendaks, et Covid-19 on umbes kümme korda surmavam kui hooajaline gripp, mis tapab maailmas hinnanguliselt 290 000–650 000 inimest aastas.

Väide: "See tapab ainult vanurid, nii et noored ei pea muretsema"

Enamik inimesi, kes pole eakad ja kellel ei ole nõrk immuunsussüsteem, ei jää Covid-19 tõttu kriitiliselt haigeks. Kuid haigusel on siiski suurem tõenäosus tõsiste hingamisteede sümptomite esinemiseks kui hooajalise gripi korral ning on ka teisi riskirühmi - näiteks tervishoiutöötajad on haavatavamad, kuna neil on suurem oht viirusega kokku puutuda. Noorte tervete inimeste poolt tarvitusele võetud meetmetel, sealhulgas sümptomitest teatamisel ja karantiinijuhiste järgimisel, on oluline roll ühiskonna kõige haavatavamate liikmete kaitsmisel ja haiguspuhangu üldise trajektoori kujundamisel.

Väide: "Näomaskid ei aita"

Näomaski kandmine ei ole kindel garantii, et te ei jää haigeks - viirused võivad levida ka silmade kaudu ja pisikesed viiruseosakesed, mida nimetatakse aerosoolideks, võivad endiselt läbi maski tungida. Kuid maskid on tõhusad pritsmete tõrjumiseks, mis on koroonaviiruse puhul peamiseks edasikandumise viisiks, ja mõned uuringud on näidanud hinnanguliselt viiekordset kaitsetaset võrreldes maski puudmisega. Kui olete tihedas kontaktis nakatunud inimesega, vähendab mask haiguse leviku võimalust. Kui kõnnite lihtsalt linnas ringi ja te pole teistega tihedas kontaktis, ei muuda maski kandmine tõenäoliselt midagi.

Väide: "Vaktsiin võib olla valmis mõne kuu jooksul"

Uue koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamist alustati varakult ja see jätkub kiires tempos. Teadaolevalt teevad mitu teadlaste meeskonda juba katseid loomade peal. Avalikkusele kättesaadava vaktsiini kasutusele võtuks vajalikud täiendavad uuringud on siiski endiselt pikk ja hädavajalik ettevõtmine, et tagada isegi haruldaste kõrvaltoimete ilmnemine. Vaktsiini kättesaadavaks tegemist aasta jooksul võiks pidada heaks tulemuseks.