Tõuked lõhkusid lennujaama dispetšeritorni katuse, süütasid naftarikastustehase hoidla põlema ja ajasid 40 000 inimest kodudest põgenema.

Ametiisikud hoiatasid tõusulainete eest.

Jaapani meteoroloogiaagentuuri teatel mõõdeti esimese maa-aluse tõuke võimsuseks kaheksa magnituudi Richteri saala järgi. Agentuur hoiatab, et järeltõukeid on oodata veel kuni 10 päeva.

Tõugete järel tekkisid piirkonna teedesse ja majadesse lõhed, katusekivid kukkusid ja hauakivid paiskusid ümber. Ühes naftatöötlustehases süttis põlema bensiinimahuti.

Hokkaido idarannikule paiskusid maavärinast tingitud meetrikõrgused lained, mis viisid ära mõned tühjad autod, kuid suuremaid purustusi ei tekitanud. Tsunamihoiatuse peale lahkus ajutiselt kodust vähemalt 40 000 inimest, teatas uudisteagentuur Kyodo.

Maavärina ainus teadaolev ohver oli 61-aastane mees, kes purunenud õllepudelit tänavalt üles korjates autolt löögi sai. Vigastatuid seevastu on vähemalt 278.

Esimese maavärina kese paiknes Erimo sadama lähedal Vaikse ookeani põhjas, kuid tõukeid oli tunda ka 975 km kaugusel asuvas Tokyos. Esimene tõuge toimus kell 4.50 (22.50 Eesti aja järgi).

Teine, 5,8 magnituudine maavärin, raputas Hokkaidot tund aega hiljem ning sellele järgnes seitsmemagnituudine tõuge.