Venemaa valduses olevate Kuriili saarte hulka kuuluvat Shikotani saart tabas kolme meetri kõrgune tõusulaine. Kahemeetriseid laineid märgati Kunashiri ja Iturupi saartel.

Ka Hawaii rannikule hakkasid reede hommikul ilmuma esimesed märgid hiidlainest ja kohaliku televisiooni vahendusel võis näha Oahu saare lõunapoolsemate randadele lähenemas suuri lained. Veetaseme tõus jäi seal siiski alla meetri, vahendas BNS.

USA võimud andsid korralduse rannapiirkonnad evakueerida, valmistudes tsunamiks mitu tundi pärast seda, kui 6200 kilomeetri kaugusel Jaapanis oli toimunud võimas, 8,9-magnituudine maavärin. Tsunamihoiatus on antud peaaegu kogu Vaikse ookeani piirkonnale, kaasa arvatud California osariigi põhjaosa ja Oregoni osariik.

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskuse esindaja Chip McCreary ütles CNN-ile, et tõusulaine kõrgus võib olla kaks meetrit üle tavapärase veetaseme.

„See on väga tugev maavärin. Meie hinnangul oli see sama võimas kui eelmise aasta maavärin Tšiilis. See toimus aga Hawaiile palju lähemal kui Tšiili oma,” rääkis McCreary.

Ohus olevate riikide nimekirjas on Jaapan, Venemaa, Filipiinid, Indoneesia, Paapua-Uus-Guinea, Austraalia, Fidži, Mehhiko, Uus-Meremaa, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Tšiili, Ecuador, Colombia, Peruu ja USA ning terve hulk Vaikse ookeani saari.