Okinawa politsei teatas, et vahistati madrus Christopher Daniel Browning ja allohvitser Skyler Dozier Walker. Mõlemad mehed on 23-aastased, teatab CNN.

Väidetavalt vägistasid nad teisipäeva varahommikul jaapani naise ja jätsid ta pärast seda kaelavigastusega maha. Mehed võeti vahi alla samal päeval.

Pinged ameeriklaste sõjalise kohaloleku pärast on varasemate sarnaste juhtumite tõttu üle keenud. Kohalikke elanikke vihastas 1995. aastal 12-aastase jaapani tüdruku vägistamine kolme USA sõjaväelase poolt. 2008. aastal väideti, et USA merejalaväelane vägistas 14-aastase tüdruku, kes aga süüdistust ei esitanud.

USA suursaadik Jaapanis John Roos ütles teisipäeval, et USA valitsus on äärmiselt mures süüdistuste pärast kahe sõjaväelase vastu.

„Me tahame teha täielikku koostööd Jaapani võimudega nende juurdluses,“ ütles Roos.

Vastuseis USA vägede paiknemisele Okinawal on nii suur, et see sundis 2010. aastal tagasi astuma Jaapani peaministri Yukio Hatoyama. Ta oli lubanud, et USA baas viiakse minema, kuid teatas hiljem, et see jääb alles. Kriitikud väitsid siis, et Hatoyama andis järele USA survele ja valitsuskoalitsioon lagunes.

Lisaks USA vägede halvale käitumisele kurdavad Okinawa elanikud keskkonnaprobleemide ja mürareostuse üle.

Aprillis teatasid USA ja Jaapan, et ligi 19 000 USA merejalaväelast lahkub varsti Okinawalt ning nad viiakse üle teistesse piirkondadesse Aasia-Vaikse ookeani regioonis, sealhulgas Guamile, Havaile ja Austraaliasse.