Jaapan, mis on üks väheseid arenenud riike, kus veel surmanuhtlust rakendatakse, on hukkamiste tempot viimastel aastatel tõstnud. Eelmisel aastal poodi Jaapanis 15 inimest, mis on suurim arv pärast 1975. aastat, kui poodi 17 inimest, vahendab Associated Press.

Kuigi surmanuhtlusel on Jaapanis laialdane toetus, arvavad paljud, et süsteemi tuleks reformida, sest süüdi mõistetud kurjategijad jäävad tihti aastateks otsuse täideviimist ootama. Hetkel on selliseid inimesi umbes 100.

Paljude arvates on süsteem liiga salatsev. Süüdimõistetud ei tea, millal nad hukatakse enne hukkamispäeva hommikut. Surmanuhtlused viiakse täide salaja ning sellest teatatakse ainult advokaatidele ja perekonnale.

Neljapäeval poodi Tokyo kinnipidamiskeskuses 32-aastane Shojiro Nishimoto nelja mõrva ja röövi eest. Ta tappis kolm üksi elanud vanainimest 2004. aastal ja 59-aastase taksojuhi 2003. aastal.

44-aastane Yukinari Kawamura ja 39-aastane Tetsuya Sato poodi neljapäeval 2000. aasta aprillis Nagoyas ühe kohviku omaniku ja ta naise röövimise ning surnuks põletamise eest.

58-aastane Tadashi Makino poodi ühe inimese surnuks pussitamise ja kahe peksmise eest Kitakyushus 1990. aastal.