"Meie riik tõusis pärast sõda varemetest tänu iga kodaniku jõupingutusele ning on tänaseni ületanud paljud raskused," ütles Kan Tokyos toimunud mälestusüritusel. "Neid kogemusi arvestades ehitame me kannatada saanud piirkonnad kindlasti üles."

Jaapan märgib sõja lõppemise 66. aastapäeva ajal, mil riik taastub maavärinast ja tsunamist, mis laastasid riigi kirderannikut ja põhjustasid Fukushima tuumajaamas maailma rängima aatomiõnnetuse pärast Tšernobõli katastroofi 25 aastat tagasi, vahendab BNS.

Keiser Akihito osales koos keisrinna Michikoga mälestusteenistusel Budokani keskuses, esinedes rohkem kui 6000 inimesele.

"Ma mäletan ajalugu ja palvetan, et sõjatragöödia kunagi ei korduks," ütles 77-aastane keiser.

Peaminister Kan ja tema valitsuse liikmed hoidusid eemale vastuolulisest Yasukuni pühamust Tokyos, kus avaldatakse austust kõikidele sõdades langenutele, ka neile, kes mõisteti surma sõjaroimade eest Teises maailmasõjas.

Paljud Aasia riigid peavad Yasukunit Jaapani kunagise imperialistliku agressiooni sümboliks. Vasaktsentristlik Kan hoidus pühamu külastamisest ka eelmisel aastal.

Eelmiste konservatiivsete valitsusjuhtide külaskäigud Yasukunisse vihastasid Hiinat ja Koreasid, kus mälestused Jaapani sõjaaegsetest kuritegudest ei ole veel kustunud.