Hiinas on viirus nüüdseks nõudnud 2004 inimelu. Kinnitatud nakatumisjuhtumeid on Mandri-Hiinas 74 185 ja mujal maailmas umbes 700, vahendab BBC News.

Hongkong teatas eile oma teisest surmajuhtumist, kui suri ka teiste haiguste käes kannatanud 70-aastane mees. Üks inimene on varem surnud Prantsusmaal, Jaapanis, Filipiinidel ja Taiwanil.

Esimesed ristluslaevalt Diamond Princess maale tulnud reisijad sisenesid kiiresti ootavatesse bussidesse ja taksodesse.

Täna lubatakse maale umbes 500 inimest, kellel ei ole viirust leitud ja kellel ei ole mingeid sümptomeid. Veel inimesi on kavas maale lasta lähipäevil.

Laeval oli algselt kokku 3700 inimest.

Inimesed, kellel viirust ei ole leitud, aga kes jagasid kajutit nakatunud inimestega, peavad täiendavaks karantiiniks laevale jääma.

Diamond Princessil oli reisijaid enam kui 50 riigist ja see tekitas muret, et laevast võib saada ülemaailmse nakatumislaine allikaks.

Mitmed eksperdid seadsid kahtluse alla karantiinimeetmed laeval.

Jaapani Kobe ülikooli nakkushaiguste osakonna professor Kentaro Iwata nimetas olukorda laeval „täiesti kaootiliseks”. Pärast laeva külastamist ütles ta, et nakkuskontrolli meetmed olid täiesti ebaadekvaatsed ning nakatunuid ja terveid ei suudetud selgelt eraldada.

Jaapani võimud on end kaitsnud, väites, et enamik nakatumisi leidis ilmselt aset enne karantiiniperioodi.