Sariinirünnakus, mis on senini Jaapani rängim terrorijuhtum, hukkus 13 ja sai kannatada tuhandeid inimesi, vahendab BBC News.

Veel kuus sekti liiget ootavad surmaotsuse täideviimist.

Asahara hukkamist Tokyos täna hommikul kinnitas Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga.

Hukkamised olid edasi lükatud, kuni kõigi süüdimõistetute apellatsioonikaebused olid lõpuni menetletud.

Asaharat süüdistati veel mitmes mõrvas ja varasemas sariinirünnakus 1994. aastal, milles hukkus kaheksa ja sai kannatada 600 inimest.

1995. aasta 20. märtsil lasid sekti liikmes Tokyo metroosse sariini. Nad jätsid metrooliinidele, mis läbivad Tokyo valitsusasutuste piirkonda, närvigaasiga täidetud aukudega kotid.

Mürk mõjus ohvritele sekunditega, pannes nad lämbuma ja oksendama. Mõned kaotasid nägemise ja jäid halvatuks. Suri 13 inimest.

Järgmistel kuudel tegid sekti liikmed nurjunud katseid lasta mitmetesse metroojaamadesse vesiniktsüaniidi.

Rünnak šokeeris Jaapanit, mis tundis uhkust madala kuritegevuse taseme ja sotsiaalse sidususe üle.

13 sekti liiget, sealhulgas Asahara on hiljem surma mõistetud. Veel kuus kannab eluaegset vanglakaristust.

Sekt, mille nimi tähendab „ülim tõde”, sai alguse 1980. aastatel vaimse rühmitusena, mis segas hinduistlikke ja budistlikke uskumusi ning hiljem võttis omaks kristlikud apokalüptilised ennustused.

Rühmituse asutaja Asahara ehk Chizuo Matsumoto kuulutas end nii Kristuseks kui ka esimeseks „valgustatuks” peale Buddhat.

1989. aastal sai Aum Shinrikyo Jaapanis ametliku tunnustuse regioosse organisatsioonina ja kogus kogu maailmas märkimisväärselt järgijaid. Tipphetkel oli Asaharal üle maailma kümneid tuhandeid järgijaid.

Tasapisi muutus rühmitus paranoiliseks viimsepäevasektiks, mis oli veendunud, et maailma lõpp on peagi käes, tuleb ülemaailmne sõda ja nemad on ainsad, kes ellu jäävad.

Pärast 1995. aasta rünnakut läks sekt põranda alla, kuid ei kadunud. See nimetati ümber Alephiks või Hikari no Wa’ks.

Aum Shinrikyo on kuulutatud paljudes riikides terroriorganisatsiooniks, kuid Aleph ja Hikari no Wa on Jaapanis legaalsed, kuigi neid peetakse ohtlikeks religioonideks ja on jälgimise all.