Kaubandus- ja tööstusminister, 40-aastane Yuko Obuchi, kes on endise peaministri tütar ning keda on peetud Jaapani tulevaseks esimeseks naispeaministriks, ütles pressikonverentsil, et astub tagasi seoses süüdistustega, et tema toetusorganisatsioonid on väärkasutanud poliitilist raha, vahendab Reuters.

Vaid tunde hiljem astus tagasi ka justiitsminister Midori Matsushima, kelle vastu oli opositsiooniline demokraatlik partei esitanud kriminaalsüüdistuse valimisseaduse rikkumises.

Obuchi ja Matsushima olid viie naise hulgas, kelle Abe valitsusremondi käigus vähem kui kaks kuud tagasi ametisse nimetas.

Mõjuvõimsa majandus-, kaubandus- ja tööstusministrina oli Obuchi ülesanne müüa maha Abe ebapopulaarne plaan panna taas tööle tuumareaktorid.

Jaapani meedia teatel tulid Obuchi rahastamisprobleemid päevavalgele neljapäeval. Jaapani rahvusringhääling NHK teatas laupäeval, et Obuchi kaks poliitilist organisatsiooni kulutasid 43 miljonit jeeni (400 000 dollarit) aastatel 2009-2011 iga-aastasteks teatriüritusteks ega registreerinud kuidagi 2012. aastal toimunud üritust.

Obuchi ütles esmaspäeval, et teatriüritustega seoses on avastatud kahtlased väljaminekud ning ta palub asja uurida sõltumatutel raamatupidajatel ja juristidel.