Niinimetatud Fukushima 50 – ennastohverdavate töötajate meeskond, kes üritab takistada maavärinas ja tsunamis rängalt kannatada saanud reaktorite sulamist, on regulaarselt ohtlikult kõrge radiatsiooni käes, kui üritavad reaktorite elutähtsaid jahutussüsteeme taastada, teatab Fox News.

„Minu poeg ja tema kolleegid on seda pikalt arutanud ja nad on otsustanud surra, kui see on vajalik rahva päästmiseks,” ütles 32-aastase töölise ema pisarsilmil. „Ta ütles mulle, et nad on leppinud sellega, et surevad tõenäoliselt kõik lühikese aja jooksul radiatsioonitõppe või hiljem vähki.”

Naine jäi anonüümseks, sest tema sõnul on tuumajaama töötajatel palutud meediaga mitte suhelda ega rääkida üksikasjadest perekonnaliikmetele, et minimaliseerida ühiskonnas tekkida võivat paanikat.

Naine ei osanud öelda, kas tema poeg või teised tuumajaama töötajad kannatavad juba radiatsioonitõve käes, kuid ta lisas: „Nad on omavahel rääkinud, et mõned neist võivad vältimatult surra nädalate või kuude jooksul. Nad teavad, et on võimatu, et nad ei ole saanud surmavat radiatsioonidoosi.”

Tuumajaama operaator TEPCO väidab, et meditsiinimeeskonnad jälgivad tuumajaamas töötavaid inimesi pidevalt. Väidetavalt pole peale kolme töölise, kes radioaktiivsesse vette astusid ja põletada said, keegi viga saanud ega haigestunud.

Kõige ohtlikemates kohtades on töölistel lubatud korraga viibida vaid 15 minutit, kuid jaama territooriumil elavate tööliste elutingimused pole just palju ohutumad.

Jaapani tuuma- ja tööstusohutuse agentuuri teatel söövad töölised kaks korda päevas kuivikuid ja kuivatatud riisi ning magavad konverentsiruumides ja koridorides. Siseminister Banri Kaieda sõnul pole kõigile töölistele antud tinakangaid, et kaitsta end magamise ajal potentsiaalselt radioaktiivse põranda eest.

„Minu poeg on maganud laua peal, sest ta kardab põrandal lamada. Aga nad ütlevad, et radiatsioon on igal pool ja ma arvan, et see ei päästa teda,” ütles töölise ema.