Tuumaelektrijaama haldava ettevõte Tepco esindajate kinnitusel sellest otsest ja kohest ohtu inimestele siiski pole, vahendab BNS. Tuumajaama peamiseks probleemiks on võimsas maavärinas ja selle põhjustatud plahvatuses kahjustada saanud jahutussüsteem.

Jaapani võimuesindajate sõnul võib radiatsiooniga kokkupuutunud inimesi olla kuni 160. Jaapani võimud teatasid laupäeval Rahvusvahelisele Aatomienergiaagentuurile (IAEA), et teevad ettevalmistusi reedeses maavärinas kannatada saanud tuumaelektrijaamade läheduses elavatele inimestele joodi jagamiseks. Jood aitab kaitsta organismi radioaktiivse kiirguse mõju eest.

USA asjatundjate sõnul on tegemist pigem ettevaatusabinõuga, kui tõsise ohuga.

USA Tuumaregulatsioonikomisjon (NRC) teatas laupäeval, et saatis Jaapanisse kaks oma töötajat, kes aitavad lahendada probleeme kahjustada saanud tuumaelektrijaamas.

“Me saatsime Jaapanisse kaks oma parimat eksperti ja oleme valmis abistama ka kõikvõimalikul muul viisil,” lubas NRC juhataja Gregory Jaczko.

Jaapani politsei teatas pühapäeval, et riigi maavärinast ja tsunamist laastatud kirdeosas on leitud veel üle 200 surnukeha. Veidi enne seda oli Jaapanit tabanud ülitugeva maavärina ja hiidlaine ohvrite ametlikuks arvuks teatatud 688, kuid meedia hinnangul võib hukkunuid olla mitu tuhat. Politsei informatsioonil sai loodusõnnetuses vigastada 1570 inimest, 642 on endiselt kadunud.