Vanasti ei saanud Jaapani naised abielu lahutada, mehed aga võisid seda teha paari paberile kirjutatud reaga. 19. sajandil oli saareriigis ainult kaks kohta, kuhu naised oma meeste eest põgeneda said ja üks neist oli Mantokuji tempel, vahendavad YLE Uutiset ja Reuters.

Kui aga kaasaegsed seadused abielulahutust reguleerima hakkasid, sai tempel uue eesmärgi. Esiteks on see nüüd abielulahutuse ajaloost rääkiv muuseum, teiseks võib seal lahti saada ka ebaõnnest või jälle otsida paremat saatust.

Külastajatel on kaks võimalust: valgest WC-potist oma paberile pandud märksõnade veega alla laskmine aitab vanu sidemeid katkestada, musta värvi poti samal viisil kasutamine aga sidemeid tugevdada.

Suurem osa inimestest tuleb templisse endiselt abielu puudutavate probleemide pärast. Kuid on ka muid muresid nagu näiteks ülekaalulisus ja majanduslik ebastabiilsus.

Muuseumi direktor Tadashi Takagi selgitas, et kuna Jaapani rahvausundi kohaselt asuvad jumalad ja vaimolendid peaaegu kõikjal, pole ka tualettruumid mingi erand.

Ning Jaapani miljonite jumalate seas peeti tualettrummi jumalat kawaya no kami’t vägagi oluliseks, sest ta aitas haigusi ravida ja oli toeks sünnitusel, lisas Takagi.

“Kui me selle muuseumi avasime, siis oli ka inimesi, kes arvasid, et tegu on päris WC-pottidega ning kasutasid neid. Aga nüüd, kui oleme juurde lisanud sildid, mis tuletavad meelde, et potid on ainult palvetamiseks, pole selliseid eksimusi enam tehtud,” lisas ta.