Päev varem tegi Jaapani peaminister Shinzo Abe pärast ametisse naasmist detsembris oma kolmanda rituaalse ohverduse pühamule. Abe ei ole Yasukunit siiski isiklikult külastanud, et mitte teravdada veelgi suhteid Hiina ja Lõuna-Koreaga, vahendab Reuters.

Hiina välisministeerium noomis neljapäeval Abet ja hoiatas, et ta pühamut isiklikult ei külastaks austusest Hiina ja teiste ohvriks langenud riikide vastu.

Samasugust reaktsiooni on oodata ka Shindo visiidile. Pühapäeval lõppevate sügiseste ürituste tõttu pühamus on oodata, et seda külastavad ka paljud Jaapani parlamendi liikmed.

„Ma külastasin pühamut eraviisiliselt,“ ütles Shindo, märkides, et seal austatakse tema vanaisa. „Ma ei arva, et sellest tuleb diplomaatiline küsimus.“

Lisaks Jaapani sõdades hukkunutele austatakse Yasukunis ka Jaapani riigijuhte, kelle liitlased pärast Teise maailmasõja lõppu sõjakuritegudes süüdi mõistsid.

Hiina väidab, et Jaapan keeldub tunnistamast Jaapani sõdurite toime pandud julmusi Hiinas aastatel 1931-1945.

Tugevad mälestused brutaalsest Jaapani okupatsioonist on alles ka Lõuna-Koreas, kus välisministeerium väljendas sügavat muret ja kahetsust Abe ohverduse pärast.

Abet peetakse konservatiivseks rahvuslaseks, kes tahab ümber vaadata Jaapani sõjajärgse patsifistliku põhiseaduse, tugevdada riigikaitset ning rääkida sõjaaegsest ajaloost vähem vabandavas toonis.