Venemaa eriolukordade ministeerium teatas, et radiatsioonitase on normaalne, ning toonitas, et mingit riski inimeste tervisele pole ning radiatsiooniohtu pole ka oodata, ent paljud inimesed ei lasknud võimude kinnitustel end veenda, vahendab BNS.

Regiooni pealinnas Vladivostokis, mis asub enam kui tuhat kilomeetrit Fukushima tuumajaamast loodes, osteti apteegid tühjaks joodist ja dosimeetritest, samuti oli inimesi, kes ostsid endale lennukipileti Moskvasse.

„Kõik medikamendid osteti ära eile ning pole teada, millal varusid uuendada õnnestub,“ ütles kohaliku apteegi töötaja joodile viidates.

Kohalikud võimud kinnitasid inimestele, et paanikaks pole põhjust. Eksperdid viitasid, et sel aastaajal peamiselt puhuvad tuuled viivad radiatsiooni Venemaa Kaug-Ida rannikust eemale.

„Kaug-Idas ei ole mingit radiatsiooniohtu. Seetõttu ei peaks inimesed alluma paanikale ega võtma sisse joodi,“ tsiteeris RIA Novosti eriolukordade ministeeriumi Kaug-Ida regiooni esindajat.

Ent Venemaa hüdrometeoroloogiakeskuse juht Roman Vilfand ütles, et olukord võib muutuda, sõltuvalt õhu liikumisest.

„Kui tuul muutub ootamatult, siis võivad Primorje, Kamtšatka, Sahhalin ja Kuriili saared muutuda meie riigis kõige haavatavamaks osaks," ütles Vilfand võimu-meelsele ajalehele Izvestija antud usutluses.

Eriolukordade ministeerium teatas kolmapäeval, et radiatsiooni tase Sahhalini saarel on 11 mikroröntgenit tunnis, lubatud maksimum küünib aga 30-ni.

Sahhalini regiooni eriolukordade ministeeriumi juht Taimuras Kassajev ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et isegi kõige ebasoodsamate ilmastikutingimuste korral ei tekitaks radioaktiivsed osakesed inimestele „tõsiseid riske“.

„Ma saan öelda täie vastutustundega, et meil ei ole vaja inimesi evakueerida,“ tsiteeris RIA Novosti Kassajevi sõnu.