51-aastane konservatiivsete vaadetega Abe naudib nii partei parlamendifraktsiooni kui lihtliikmete laialdast toetust, teatab The Telegraph.

Abet peetakse ka praeguse peaministri Junichiro Koizumi isiklikuks protežeeks, ta on teeninud Koizumi kabinetisekretärina ja lähedase abina. Mõlemaid mehi peetakse Jaapanis karismaatilisteks rahvuslasteks, Koizumit aga üheks edukamaks peaministriks alates Teisest maailmasõjast.

Abe poliitiliseks platvormiks on tugeva Jaapani arendamine. Ta on lubanud võidelda riigile alalise koha saamise nimel ÜRO julgeolekunõukogus ning nõuab riigi põhiseaduse üheksanda paragrahvi muutmist, kus sätestatakse, et Jaapan loobub sõjaväest. Abe sõnul tuleb põhiseadust parandada, et „Jaapan sobiks 21. sajandisse“. Sisuliselt tähendaks see Jaapani praeguse sõjaväe — enesekaitsejõudude — muutmist armeeks ning võimaldaks Tokyol vabamalt osaleda rahvusvahelistes operatsioonides või abistada lähedast liitlast USA-d.

„Ma loodan luua ilusa Jaapani, keda austatakse maailmas ja kelle lapsed võivad uhked olla,“ teatas Abe juhikohale kandideerima asudes. „Ma tahan luua uut diplomaatiat, millega Jaapan saab vahel võtta juhtrolli ning kehtestada arvamust, et paika panna maailma reegleid.“

Poliitiliste vaatlejate sõnul on Abe näol tegemist üsna mõistatusliku tegelasega, kelle platvorm on üsna hägune. Samas eeldatakse, et ta jätkab riigi majanduse reformimisega, et muuta maailma teiseks suuremat majandust paindlikumaks ja jõulisemaks. Lisaks oodatakse temalt jõulisemat välispoliitikat, kriitikud kardavad, et tema varjamatult rahvuslik mõtteviis halvendab suhteid Aasia naabritega, eelkõige Hiina ja ilmselt ka Koreadega.

Abe tõusis avalikkuse ette 1970-ndatel, kui asus võitlema Põhja-Korea poolt röövitud Jaapani kodanike vabastamise eest. Pole kahtlust, et ta jätkab karmi joont Põhja-Korea vastu, Abe oli see, kes juulis toimunud Pyonyangi raketikatsetuste järel tegi esimesena üleskutse kaaluda vajadusel ennetava löögi andmist Põhja-Korea pihta.

Kuna liberaalid on parlamendi alamkojas suures enamuses, siis kinnitab parlament uue peaministri ilmselt vaevatult järgmisel nädalal.

Abe räägib sujuvalt inglise keelt ning on õppinud USA-s. Parteis tuntakse teda hüüdnimega Prints, kuna tema vanaisa Nobusuke Kishi oli peaminister aastatel 1957 kuni 1960, olles varem pääsenud süüdistustest sõjakuritegudes. Tema isa Shintaro oli 1980-ndatel Jaapani välisminister. Enne 1993. aastal poliitikasse minekut töötas Abe Kobe metallikorporatsioonis.