Kan tähistas oma esimese visiidiga Okinawale 65 aasta möödumist verisest Teise maailmasõja lahingust. Tema eelkäija Yukio Hatoyama astus sel kuul tagasi eelkõige just probleemide tõttu saarel asuva Futenma õhuväebaasi ümberpaigutamisel, vahendas BBC.

Uus peaminister kinnitas USA presidendile Barack Obamale, et baas viiakse üle saare hõredamalt asustatud põhjaossa, nagu varem kokku lepitud. Kan peab lubadusest kinni vaatamata sellele, et Okinawal on toimunud selle otsuse vastu suuri meeleavaldusi ja inimesed on nõudnud, et baas pandaks sootuks kinni.

Saareelanikke on vihastanud USA sõduritega seotud vahejuhtumid: muu hulgas vägistas üks ameeriklane 1995. aastal 12-aastase jaapani tüdruku ja 2004. aastal kukkus Ühendriikide helikopter otse ülikoolilinnakusse. Ülejäänud kaebused on olnud seotud müra ja Jaapani maa kasutamisega võõrvägede poolt.

"Ma palun kogu rahva nimel teile pandud koorma eest vabandust," lausus Kan, kuid lisas samas, et USA väed on olulised rahu ja julgeoleku tagamiseks piirkonnas. "Ma luban teha kõik, et vähendada Okinawa koormat, mis on seotud USA baasidega ja nendega seotud ohtudega."

Okinawal asub üle poole 47 000-st Jaapanis baseeruvast USA sõjaväelasest.