Abe esines grupi parlamendisaadikute ees, kes soovivad tühistada 1993. aastal tehtud ametlikku vabandust seksiorjade ees, teatab Fox News.

Jaapani sõjavägi sundis vallutatud aladel naisi olema seksiorjadeks oma sõduritele, riik nimetas taolisi sundbordelle “mugavusejaamadeks”.

Ajaloolaste sõnul sunniti sõja eel ja ajal umbes 200 000 naist peamiselt Hiinast ja Koreast töötama jaapani sõdurite heaks taolistes jaamades. Paljud naised viidi vägisi nende kodudest ning sunniti sõdurite poolt orjusse.

Septembris ametisse astunud Abe on varjamatu rahvuslane, kes nõuab, et kooliprogramm oleks patriootlikum ning kelle välispoliitika rõhutab eelkõige Jaapani huve.

“Fakt on, et pole mingit tõestust, mis kinnitaks, et oli sundust,” ütles Abe seksiorjade kohta.

1993. aastal esines tollane kabinetiülem Yohei Kono endiste sekiorjade ees ametliku vabandusega, parlament pole vabandust aga kunagi heaks kiitnud. 1995. aastal moodustas Jaapani valitsus fondi, mis kogub eraannetusi, et maksta naistele kompensatsiooni. Valitsus fondi maksurahadega ei toeta, andes sellega selge signaali, et ei tunnista oma süüd.

Abe väljaütlemised ärritavad kindlasti Koread ja Hiinat.

Vabanduse vastaste parlamendisaadikute sõnul olid bordellid mitte riigi poolt organiseeritud, vaid tavalised eraalgatusel bordellid ning riigil pole seetõttu mingit põhjust vabandada.