Kuni teisipäeva õhtuni kinnitas Hatoyama, et jääb ametisse ja peab pidevalt kõnelusi demokraatliku partei liikmetega. Kolmapäeva hommikul pöördus peaminister aga rahva poole ja teatas, et astub tagasi, vahendab Associated Press.

„Alates eelmisel aastal toimunud valimistest olen ma üritanud muuta poliitikat nii, et Jaapani rahvas oleks selles peamine tegija,” ütles Hatoyama üleriiklikult üle kantud pressikonverentsil. Hatoyama tunnistas aga, et tema pingutused pole vilja kandnud.

63-aastane Hatoyama nimetas tagasiastumiseks kaks põhjust. Kõigepealt Okinawa skandaali, mis viis ühe kabinetiliikme vallandamiseni, kes peaministri otsust ei aktsepteerinud, ja partei rahastamisskandaali. Kaks ministri abi mõisteti süüdi partei annetuste kohta koostatud aruannete võltsimises ja pandi vangi. Hatoyamat ennast küll ei süüdistatud, kuid tema maine sai kahjustada.

Hatoyama lubas valimistel võrdsemaid suhteid USA-ga ja 47 000 ameeriklase Okinawa baasist minema viimist.

Eelmisel nädalal teatas Hatoyama aga, et jääb 2006. aasta leppe juude, mille kohaselt viiakse baas Okinawa põhjaossa. See ajas kohalikud elanikud, kes soovivad baasi täielikku likvideerimist, maruvihaseks.

Hatoyama põhjendas baasi säilitamist jätkuvate pingetega Korea poolsaarel.