Kindral Toshio Tamogami arvamusavaldus võib tekitada tugevaid vastuolusid naaberriikide Hiina ja Lõuna-Koreaga, kus mälestused Jaapani sõjaaegsete tegudest ja kolonisatsioonist on sügaval inimeste hinges, vahendab Reuters.

„Isegi praegu on palju inimesi, kes arvavad, et meie riigi agressioon põhjustas Suure Ida-Aasia sõja ajal talumatuid kannatusi Aasia riikidele. Aga me peame mõistma, et paljud Aasia riigid suhtuvad Suurde Ida-Aasia sõtta positiivselt,” kirjutab Tamogami.

„On kindlasti vale öelda, et meie riik oli agressorriik,” lisab ta.

Sarnaseid vaateid jagavad ka mõned parempoolsed Jaapani õpetlased ja poliitikud.

Tamogami kirjutab, et Jaapani sõjategevus Hiinas põhines lepingutel ja Korea poolsaar oli 1910-1945 kestnud Jaapani koloniaalvõimu ajal „õitsev ja turvaline”.

Tamogami väidab, et Jaapani tõmbas Teise maailmasõtta tollane USA president Franklin D. Roosevelt, keda Tamogami sõnul manipuleeris Komintern.

Pärast sõda toimunud tribunalid Jaapani sõjaaegsete juhtide ja sõjakurjategijate üle olid Tamogami arvates mõeldud selleks, et veeretada kogu süü Jaapanile. See mõttekontroll eksitab jaapanlasi Tamogami sõnul ka praegu, 63 aastat pärast sõja lõppu.