Vanade vaenlaste vahel rahu ja leppimist edendama mõeldud visiidil saadab keisrit keisrinna Michiko, vahendab The Telegraph.

Keiser on viimastel kuudel kannatanud halva tervise käes. Eelmise aasta lõpul viibis ta ka sisemise verejooksu tõttu haiglas.

Tulevasele visiidile omistatakse väga sümboolset tähendust. Mitte ükski Jaapani riigijuht pole 1941. aasta 7. detsembri rünnaku sihtmärki külastanud.

Õhurünnakus uputati neli USA mereväe lahingulaeva, veel neli said vigastada ning lisaks uputati rida ristlejaid, hävitajaid ja miinilaevu. Hävis 188 lennukit ja hukkus enam kui 2400 USA mereväelast.

Keiser Akihito, kelle isa oli sõja ajal troonil, on külastanud mitmeid paiku, kus Teise maailmasõja ajal toimusid võtmetähtsusega sündmused. Regulaarselt käib ta austust avaldamas Hiroshima ja Nagasaki tuumapommiohvritele.

Väidetavalt kavandas keisripaar samalaadset visiiti juba 1994. aastal, kuid Jaapanis väljendati muret, et seda võidaks pidada keisri poliitiliseks ärakasutamiseks.

Jaapani valitsus üritab praegu oma sidemeid Wasingtoniga tihendada, kartes, et viimane soovib rohkem läheneda Pekingile.