85-aastane keiser sai loa troonist loobuda pärast seda, kui teatas, et tunneb end võimetuna ea ja halveneva tervise tõttu kohuseid täitma, vahendab BBC News.

Homme asub krüsanteemtroonile Akihito poeg Naruhito, millega algab uus Reiwa ajastu.

Keisril ei ole Jaapanis mingit poliitilist võimu, aga tal on suur sümboolne tähendus.

Oma viimases kõnes soovis Akihito Jaapanile ja maailmale rahu ja õitsengut.

„Ma olen sügavalt tänulik inimestele, kes võtsid mu vastu sümbolina ja mind toetasid,” ütles Akihito. „Koos abikaasa keisrinnaga loodan ma oma südamest, et Reiwa ajastu saab olema rahulik ja viljakas ning käesolevaga palvetan ma meie maa ja maailma inimeste heaolu ja õnne eest.”

Päeva esimeste eraviisiliste tseremooniate käigus teatas keiser oma troonist loobumisest Jaapani keisriperekonna mütoloogilistele esivanematele.

Taiirei-Seidan-nogi ehk Tema Majesteedi Keisri Troonist Loobumise Tseremoonia leidis aset keisripalee Matsu-no-Ma ruumis. Selle algus oli kohaliku aja järgi kell 17 ja see kestis umbes kümme minutit. Tseremooniat jälgis kohapeal üle 330 inimese.

Tseremoonia lõpetuseks esines Akihito oma viimase kõnega keisrina, kuigi jääb tehniliselt keisriks kuni keskööni.

Homme hommikul pärib kroonprints Naruhito esimese rituaalina keisrina keiserlikud aarded.

Akihitost saab esimene Jaapani keiser, kes loobub vabatahtlikult troonist pärast 1817. aastat.

Naruhitost saab Jaapani 126. keiser. 59-aastane Naruhito on saanud hariduse Oxfordi ülikoolis ja kroonprintsiks sai ta 28-aastaselt. Oma naist, kroonprintsess Masako Owadat kohtas ta teepeol 1986. aastal ja nad abiellusid 1993.

Paaril on üks laps, printsess Aiko, kes sündis 2001. aastal. Jaapani praegused seadused ei võimalda aga naisel trooni pärida. Nii on troonipärimisjärjekorras esimene Aiko onu, prints Fumihito, kellele järgneb Aiko nõbu, 12-aastane prints Hisahito.

Jaapani iga-aastast kuldset nädalat on pikendatud sel aastal kümne päevani, et tähistada uue keisri troonile asumist.