Väljaanne The Japan Today kirjutab, et seaduse, mis kuulutab põhjasaar Hokkaidost põhjas asuvad vaidlusalused saared Kunashiri, Etorofu, Shikotan ja Habomai saartegrupi „Jaapani jagamatuks osaks", võeti vastu ühehäälselt.

Uus seadus peab täiendama juba olemasolevaid Kuriile puudutavaid akte Vene-Jaapani läbirääkimiste eelõhtul, mis toimuvad juba juuli algul Itaalias G8 tippkohtumise raames.

Tokio loodab, et see annab uue, positiivse impulsi saare tagastamise protsessile.

Teatatakse, et uus seadus näeb ette Kuriilidel elavate venemaaleste ja jaapanlaste, kes varem saartel elasid, kuid sunniti sealt lahkuma, viisavaba režiimi laiendamist.

Alatihti udused Kuriili saared

Kuriili saarte põliselanikud on ainud. Alates 18. sajandist on Venemaa ja Jaapan saarte pärast pidevalt vaielnud. Teise maailmasõja lõpus maabus seal nõukogude vägede dessant ning saared läksid Moskva kontrolli alla.

Territoriaalvaidluste pärast on siiani Venemaa ja Jaapani vahel sõlmimata rahuleping, kuigi juba 1956. aastal allkirjastati sõja lõpetamise deklaratsioon.

Jaapani parempoolsed poliitikud teevad pidevalt Venemaa aadressil karme avaldusi. Maikuus teatas peaminister Taro Aso, et Venemaa jätkab Lõuna-Kuriilide „ebaseaduslikku okupatsiooni". Vene välisministeerium avaldas selle peale ametlikku protesti, nimetades Tokio pretensioone õigusvastasteks.